Hlavní obsah

Českému průmyslu se daří, proti loňsku roste o 6,3 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku v srpnu zrychlila meziroční růst na 6,3 procenta, když v červenci vzrostla o 4,6 procenta. Růst průmyslu nadále táhla výroba aut, uvedl ve středu na webu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 7,9 procenta.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů meziročně vzrostla o 10,2 procenta. Rostly i další obory s výjimkou chemického průmyslu a výroby počítačů, elektroniky a optických přístrojů, kde došlo k poklesu o pět procent.

„Tahounem průmyslové výroby zůstávají bez překvapení automobily, a to jak z pohledu růstu produkce, tak i z pohledu nových zakázek. Výhled zůstává velmi optimistický i pro nadcházející měsíce a růst výroby by tak měl pokračovat i do konce letošního roku,” očekává analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Aktuální kauza automobilky Volkswagen se do letošních průmyslových čísel velmi pravděpodobně nepromítne. Otazník však v tomto směru visí nad rokem 2016,” dodal analytik.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v srpnu zvýšil o 3,2 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 2,5 procenta na 26 759 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám