Hlavní obsah

Českého česneku je nejvíce od roku 2007, v obchodech zlevnil

Právo, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na česká pole se pomalu, ale jistě vrací česnek, který z nich z nich před lety vytlačila laciná asijská konkurence. Jeho letošní celkovou sklizeň odhaduje ministerstvo zemědělství na dva tisíce tun, tedy nejvyšší od roku 2007. Do tohoto údaje přitom není započítán česnek od drobných pěstitelů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zatímco ještě před čtyřmi lety se české odrůdy česneku těžko sháněly a k mání byly často jen na farmářských trzích, nyní je lze běžně sehnat i v obchodních řetězcích. Souběžně s tím se postupně snižuje i cena českého česneku.

„Od předloňska zlevnil v průměru o 40 až 50 korun za kilogram. Za tímto poklesem stojí jeho zvýšená dostupnost u domácích pěstitelů,“ potvrzuje vedoucí nákupu ovoce a zeleniny hypermarketů Globus Darek Reli.

Příliš velký dovoz

Kilogram českého česneku lze nyní v obchodech koupit za 130 až 140 korun. Je sice zhruba o padesátikorunu dražší než dovážený přesto sahají stále častěji. Importovaná plodina totiž postrádá charakteristickou vůni a chuť.

„Když zvážíte cenu za jeden stroužek, je jasné, že český česnek vítězí. Je přece rozdíl, jestli máte na dochucení bramboračky použít dva ostré stroužky nebo oloupat celou palici,“ říká kulinářská expertka Florentýna Zatloukalová. Přes tento fakt ale řada spotřebitelů dává přednost nižší ceně. Například loni tak bylo podle statistických údajů do ČR dovezeno 5416 tun česneku, zhruba třikrát více, než kolik ho sklidili čeští zemědělci.

Sucho a vedra sklizni neprospívají

Zatímco například pěstitele v Dolním Němčí letošní úroda česneku nepotěšila, protože ji poznamenalo sucho a vedra, na farmě ve středočeských Máslovicích si sklizeň pochvalují.

„Místní podmínky česneku přály a sklizeň vypadá až nad očekávání dobře,“ říká Vojtěch Sýkora z Dobré farmy. Výnosy by se tak mohly blížit původním odhadům, které předpovědělo ministerstvo zemědělství.

Na dotaz, jak by se mohla vyvíjet nabídka česneku, pokud se ve finále ukáže, že sklizeň bude nakonec nižší, než se předpokládalo, uvedl Reli: „Českého česneku bude dostatek, i kdyby se ukázala být sklizeň nakonec horší. Objednávat v Globusu budeme podle poptávky zákazníků, naši pěstitelé reagují velmi rychle. Zájem o tuto plodinu očekáváme přibližně o deset procent vyšší, než byl loni, a cena by měla být i nadále pro zákazníka příznivá.“

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha je ovšem přesvědčen, že i přes výrazný meziroční pokles je cena českého česneku v obchodech zbytečně vysoká.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám