Hlavní obsah

České spořitelně stoupl zisk na 16 a půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, loni meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 21,8 procenta na 16,61 miliardy korun. Výsledek pozitivně ovlivnilo zvýšení provozních výnosů, pokles tvorby opravných položek na úvěrová rizika a nárůst výnosů z finančních aktiv. Neauditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů ve čtvrtek zveřejnila banka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

K růstu zisku podle ČS přispěl vysoký nárůst zisku z obchodních operací, který meziročně vzrostl více než čtyřnásobně a další zvyšování provozní efektivity České spořitelny. Provozní zisk banky se meziročně zvýšil o 2,5 procenta na 26,29 miliardy korun.

Čisté příjmy z poplatků a provizí meziročně klesly o pět procent na 11,77 miliardy korun. Klienti tak meziročně zaplatili na poplatcích o 613 milionů korun méně. Ke snižování příjmů z poplatků přispělo i častější využívání internetového bankovnictví, které nyní představuje zhruba 98 procent transakcí.

Čistý úrokový výnos se snížil o 2,1 procenta na 30,59 miliardy korun. Zvýšily se úrokové výnosy z dluhopisů díky jejich většímu objemu. Vyšší byly také výnosy z pronájmu investičního majetku. Zároveň banka snížila úrokové náklady na emitované cenné papíry a ostatní finanční zdroje.

Bilanční suma dosáhla 920,40 miliardy korun, což představuje nárůst o 3,1 procenta. "Meziročně došlo k nárůstu portfolií cenných papírů zejména realizovatelných finančních aktiv a k poklesu mezibankovních pohledávek a pohledávek vůči České národní bance," uvedla ČS,

Reklama

Výběr článků

Načítám