Hlavní obsah

České firmy mohou dodávat technologie pro závod Hyundai/Kia

– PRAHA

Automobilka Hyundai/Kia, která na Slovensku staví závod na výrobu automobilů, dá příležitost vydělat i českým firmám. Mohou jí dodávat produkty a výrobní technologie pro vybavení nového závodu, který bude stát u Žiliny.

Foto: Staré Hrady
Článek

Firmy, které mají o zakázky zájem, se mohou hlásit prostřednictvím agentury CzechInvest, konečný výběr ale provede sama Kia.

"Automobilka Kia hledá především dodavatele zařízení a vybavení závodu, dále dodavatele strojů a nástrojů a dodavatele opravárenských dílů," řekl ředitel odboru  podpory subdodavatelů CzechInvestu Vít Švajcr.

Firmy, které se chtějí přihlásit mohou využít formuláře na stránkách CzechInvestu.

Podle ředitele podpory investic CzechInvestu Jiřího Hanzla je velkou výhodou českých firem, že mají s dodávkami světovým automobilovým společnostem dlouholeté zkušenosti. "Vzhledem k tomu, že Česká a Slovenská republika k sobě mají stále velmi blízko a v podstatě se jedná o jeden automobilový prostor, jsou možnosti českých firem stát se dodavateli automobilek na Slovensku opravdu velké," dodal Hanzl.

Stavba závodu se zpožďuje

Společný podnik Hyundai/Kia investuje do stavby závodu na Slovensku 1,1 miliardy dolarů. Jde o největší investici v historii země. Slovenská vláda chtěla firmě pozemky v okolí Žiliny předat koncem září, na jejich výkupu se ale nedohodla s jejich majiteli, cenili si je na víc, než jim vláda nabízela. Kabinet nakonec rozhodl, že pozemky vyvlastní, což celý proces protahuje. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Slovensko - nová automobilová velmoc

Ze Slovenska se pomalu stává automobilová velmoc. Po rozjezdu závodu KIA bude vyrábět kolem 800 000 vozidel ročně. Země se tak vyhoupne do čela světového...

Výběr článků

Načítám