Hlavní obsah

České firmy měly loni jedny z nejvyšších daní ve střední Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z desítky zemí, které loni v květnu vstoupily do EU, platily firmy v ČR téměř nejvyšší daně. Více do rozpočtu odváděly už jen firmy na Maltě. Pozitivní zprávou je, že zdanění firem v posledním roce klesá. V porovnání s rokem 2003 byly loni podnikové daně o tři procenta nižší. Nejnižší daně mají společnosti v Litvě, necelých 13 procent. Oznámila to společnost Ernst&Young.

Foto: Toman - film (archiv)

Republiková předpremiéra filmu Toman - 15. října v Dobrušce.

Článek

"Ve srovnání se starými členy Evropské unie jsou na tom noví členové podstatně lépe," řekl daňový poradce Ernst Libor Frýzek a upozornil, že v Německu společnosti zaplatí až 36procentní daň ze zisku.

Podniky v ČR odváděly v roce 2004 do rozpočtu 28 procent, ve skutečnosti je to ale bylo o něco méně, protože si mohly z daní leccos odepsat. Číslo je také zkresleno tím, že mnohé firmy, které v zemích investují, mají například daňové prázdniny nebo čerpají investiční pobídky, nebo mají dotovaná pracovní místa. Daň tak může v reálu klesnout až na 17 procent.

Daně v nových členských státech EU navíc nadále klesají, což pro všech deset států znamená značnou výhodu oproti zkušenějším evropským kolegům. "Mohli bychom se v pomyslném žebříčku o několik příček posunout, ale musíme počítat, že daně sníží i ostatní státy," řekl Frýzek k situaci v ČR.

Nižší daně totiž znamenají vyšší příliv zahraničních investorů. Na to si často země původní patnáctky stěžují. Vedení společností tu zavírají podniky a stěhují je do východních zemí.

Srovnání daňových sazeb a skutečného zdanění firem ve střední Evropě (v%)
zemědaňová sazbaskutečné zdanění
Malta3532,81
ČR2824,73
Estonsko2622,52
Slovinsko2521,60
Maďarsko17,6018,08
Polsko1918,02
Slovensko1916,67
Kypr1514,52
Lotyšsko1514,35
Litva1512,82
zdroj: Ernst

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám