Hlavní obsah

České dráhy zaplatí pokutu 48 miliónů za kartelovou dohodu

• Aktualizováno

Pokuta za kartelovou dohodu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) platí, České dráhy musejí zaplatit 48 miliónů korun, společnost AWT Čechofracht pak přes tři milióny. Původně státnímu dopravci hrozila sankce až 350 miliónů korun, antimonopolní úřad ji ale na základě spolupráce s Českými drahami snížil. Uhrazené pokuty půjdou do státního rozpočtu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Generálního ředitelství Českých drah

Článek

Podle zjištění úřadu se České dráhy společně s Rail Cargo Austria AG a AWT Čechofracht dohodly na společném postupu v rámci soutěže na projekt v nákladní dopravě Italia Express. Domluvily se na cenové koordinaci či výměně citlivých informací, což vedlo k rozdělení trhu.

„Spolupráce omezující vzájemnou konkurenci směřovala především k tomu, aby pro určité zákazníky prováděl přepravy předem dohodnutý soutěžitel,” uvedl ÚOHS v tiskové zprávě.

„K dosažení sledovaného záměru soutěžitelé vzájemně komunikovali, sdíleli informace o zákaznících a transportech, poskytovali si krycí nabídky s ochrannými cenami, používali za tím účelem vytvořený on-line rezervační systém,” dodal úřad s tím, že pravidla kartelu obsahoval třístránkový dokument, který účastníci podepsali v srpnu 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám