Hlavní obsah

České dráhy mění jízdní řád, zavedly nové síťovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České dráhy v neděli změnily jízdní řád. Odjezdy a příjezdy některých regionálních vlaků se posunou o několik minut a cestující budou moci prvně využít krajské či celostátní síťové jízdenky. Podle mluvčího ČD Ondřeje Kubaly se ale rozsah dopravní obslužnosti nemění.

Článek

Změna řádu je letos už druhá v pořadí. Podle drah však jde jen o kosmetické úpravy.

Cestující musí v pěti krajích počítat s minutovými posuny odjezdu vlaků, v některých regionech se dočkají nových zastávek. Nejvíce změn připadá na Ústecký a Karlovarský kraj. Například přibude nový odpolední spoj z České Lípy do Benešova nad Ploučnicí, na který navazuje spojení do Děčína, a zároveň i spoj v opačném směru. Po půlroční odmlce se dočká obnovení dopravy alespoň o víkendech trať Kadaň - Poláky, kde si vlaky místo kraje objednal svazek místních obcí.

Naopak žádné změny nebudou na Vysočině, v Jihomoravském a v Královéhradeckém kraji. Řád se nemění ani v jižních Čechách.

České dráhy nemění tarify. Společnost ale zavedla nové jednodenní síťové jízdenky pro každý kraj i pro celou republiku. Cena krajských jízdenek RegioNet bude 130 korun na osobu, nebo 260 korun pro skupinu dvou až pěti osob; celostátní síťová jízdenka ČD Net bude stát 390, respektive 780 korun. Nové síťové jízdenky se dočkají i cyklisté.

Údajně by však mělo zdražit víkendové cestování vlakem do pohraničí v Německu, a to až o 40 procent. V některé dny ale současně zlevní. Jde například o přímý vlak z Tanvaldu do Drážďan. "Německá strana chce po nás z každé jízdenky nově tři eura jako kompenzaci," vysvětlil Kubala.

Jízdní řád Českých drah platí vždy jeden rok, během své platnosti se obvykle dočká dvou změn. Letošní řád platí od 10. prosince; první letošní změny doznal 4. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám