Hlavní obsah

České dráhy hlásí zisk 21 miliónů korun

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní podnik České dráhy oznámil pololetní zisk ve výši 21 miliónů korun v prvním pololetí letošního roku. Firma uvedla, že jde o výsledek lepší proti loňsku o 78 miliónů korun. Podle drah k dosažení zisku pomohly vnitřní úspory a vyšší tržby. ČD to oznámily ve čtvrtek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Příznivě se nám vyvíjejí celkové tržby, které v prvním pololetí dosáhly 14,1 miliardy korun. Velmi pozitivní je růst tržeb ve vnitrostátní přepravě, kde jsme meziročně utržili o 90 miliónů víc, a to bez zdražování jízdného. Stejný trend pokračuje i v červenci,“ doplňuje generální ředitel Českých drah Petr Žaluda.

Dráhy k hospodářskému výsledku příliš podrobností neuvedly. Sdělily však mimo jiné, že v úsporách se podařilo přiškrtit rozpočet ve výdajích za elektřinu, a to o 110 miliónů korun. Dále se podařilo snížit osobní náklady o čtyři procenta, tedy o 252 miliónů korun.

Naopak více podnik vydal na opravu lokomotiv a vagónů meziročně o 350 miliónů korun více, tedy celkem 919 miliónů korun.

Stále kritizovaný podnik

České dráhy jsou dlouhodobě kritizované, a to jak kvůli hospodaření, tak "komfortu", který nabízejí. Jejich prokletím jsou i pravidelná zpoždění.

Nicméně je nutné dodat, že firma si v příštích letech přijde na své. Všechny kraje totiž podepsaly s ČD desetileté smlouvy na provoz krajské dopravy. Utrží za to miliardy korun každý rok. Podnik se však dušuje, že právě v následujících letech plánuje rozsáhlé investice do rekonstrukce či nákupu nových vagónů či lokomotiv.

Na nákup nových vlaků chce podnik vydat rovněž dluhopisy v objemu 7,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

ČD chtějí vylepšit nádražní restaurace

Pod pojmem nádražní restaurace si mnoho lidí vybaví nevábný kiosek či místnost, kde se scházejí místní sociální případy a normální cestující má z její návštěvy...

Výběr článků

Načítám