Hlavní obsah

České banky zachraňují své zahraniční vlastníky, vydělaly jim přes 100 miliard

Právo, Jakub Svoboda

Velká bankovní trojka v České republice, tedy Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka, vydělala svým zahraničním vlastníkům už přes 100 miliard korun. Investice do nákupu někdejších státních bank v ČR se tak rakouským, belgickým a francouzským bankéřům beze zbytku vrátily.

Foto: Profimedia.cz

České banky překypují kapitálem, což přichází oslabeným zahraničním matkám náramně vhod.

Článek

Všechny tři peněžní ústavy, jejichž tržní hodnota se navíc v průběhu let postupně zvyšovala, totiž na přelomu století koupili celkem za asi 99 miliard korun.

Jen za tři čtvrtletí letošního roku vydělaly tři největší banky v zemi přes 27 miliard korun a podle analytiků je prakticky jisté, že stejně jako v posledních letech pošlou naprostou většinu výdělku vlastníkům na dividendách. Podle informací z bankovního sektoru už odešlo z ČR na dividendách od velké trojky do zahraničí zhruba 80 miliard.

Mateřské bankovní domy totiž stále zápasí s dozvuky globální finanční krize, která jen na druhé straně Atlantiku, konkrétně ve Spojených státech, letos vyústila v pád 140 bank.

Proti tomu tuzemské banky překypují i za současné nelehké ekonomické situace kapitálem, což přichází oslabeným zahraničním matkám náramně vhod.

S krizí se staly věřiteli svých matek

Zatímco ještě před několika lety některé evropské banky svým českým dcerám pomáhaly s výší kapitálu, s příchodem krize se situace obrátila. Podpora formou půjček či vkladů putovala především do Francie a Rakouska, upozornil nedávno deník E15.

Pohledávky Komerční banky za firmami z mateřské skupiny Société Générale dosáhly ke konci loňského roku 46 miliard korun. To je téměř o 20 miliard více než před vypuknutím finanční krize v roce 2007.

Rakouská Erste Bank dlužila na konci roku 2008 své středoevropské vlajkové lodi, České spořitelně, 27 miliard korun, přičemž o rok dříve to bylo jen necelých pět miliard. Belgická KBC zase chce příští rok prodat přes pražskou burzu až 40 procent akcií ČSOB, aby získala kapitál na splácení půjček od belgické a vlámské vlády.

Banky se dušují, že striktně dodržují podmínky České národní banky pro odliv kapitálu ze země. A centrální banka jim dává za pravdu. „Angažovanost tuzemských bank vůči mateřským institucím nepřevyšuje limit 20 procent regulatorního kapitálu. Všechny banky tento limit průběžně dodržují,“ sdělil Právu Tomáš Zimmermann z odboru komunikace ČNB. Centrální banka podle něj letos nezaznamenala v této oblasti žádný mimořádný vývoj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám