Hlavní obsah

Česká spořitelna zvýšila zisk na 8,65 miliardy korun

PRAHA/VÍDEŇ

Banka s největším počtem klientů v ČR zvýšila meziročně zisk o 14 procent na 8,65 miliardy korun. Konsolidované zisky zveřejnil ústav v pondělí. Na rekordní hodnoty se za rok 2004 dostal majitel spořitelny, rakouská skupina Erste. Loni vydělala 544 miliónu eur, tedy asi 16,3 miliardy korun. To je o polovinu více než v roce 2003 a vůbec nejvíce v historii skupiny.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

K zisku spořitelny výrazně přispěl prodej části Pojišťovny České spořitelny společnosti Kooperativa, a to 1,16 miliardami korun. Provozní zisk skupiny ČS se loni zvýšil o 13 procent na 11,5 miliardy korun.

Skupině vzrostl především čistý výnos z úroků, který se zvýšil o deset procent na 17,1 miliardy korun. To souvisí zejména s růstem objemu poskytovaných úvěrů občanům a malým a středním podnikům. Příjmy z poplatků a provizí stouply o sedm procent na 8,6 miliardy korun zásluhou rostoucích úvěrových obchodů a transakcí platebními kartami.

Bilanční suma meziročně vzrostla o pět procent na 580 miliard korun. Vklady klientů se zvýšily o čtyři procenta na 445 miliard korun, z toho vklady obyvatelstva představují 358 miliard korun. Klienti spořitelny si vzali v roce 2004 úvěry ve výši 239 miliard korun.

Nejvíce loni vydělala Komerční banka

Ačkoliv zisk spořitelny vzrostl v porovnání s loňskem o 14 procent, co se výše týče, je na tom nejlépe třetí největší banka na trhu - Komerční banka. Za loňský rok podle nekonsolidovaných výsledků měla zisk 9,3 miliardy korun. Největší banka, ČSOB, vydělala 6,99 miliardy korun, to je dvojnásobek toho, co v roce 2003.

Rekordní Erste

Vlastník České spořitelny, rakouská Erste Bank Sparkassen, zvýšila zisk na 544 miliónů euro, loni to bylo 353 miliónů. Podobně jako všechny banky v regionu, měla i ona nejvíce příjmů z poplatků a provizí.

Letos chce Erste Bank, která kromě ČR a Rakouska působí na Slovensku, v Maďarsku a v Chorvatsku, dosáhnout čistého zisku minimálně 600 miliónů eur, v příštím roce pak 750 miliónů eur. Zařídit by to měly hlavně dceřinné společnosti ve střední a východní Evropě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám