Hlavní obsah

Česká spořitelna loni zvýšila zisk o osm procent. Její matka Erste Bank dokonce o třicet

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Česká spořitelna v loňském roce zvýšila čistý zisk meziročně o 8,1 procenta na 15,5 miliardy korun. Její mateřské rakouské finanční skupině Erste Group Bank ve stejném období stoupl čistý zisk o 30 procent na 1,26 miliardy eur (34 miliard korun). Zlepšení je podle vedení firmy dáno nižšími rizikovými náklady.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Česká spořitelna v loňském roce zvýšila čistý zisk meziročně o 8,1 procenta na 15,5 miliardy korun.

Článek

Provozní výnosy Erste Bank klesly pod tlakem nízkých úrokových sazeb zhruba o procento na 6,69 miliardy eur (180,8 miliardy korun). Roční výsledek je mírně pod odhady analytiků, kteří očekávali růst čistého zisku o třetinu na 1,275 miliardy eur.

Kromě růstu úvěrů se na čistém zisku České spořitelny podílel jednorázový příjem z prodeje podílu ve společnosti VISA Europe. Provozní zisk ČS klesl o 5,1 procenta na 20,08 miliardy korun. Příčinou byl zejména propad výnosu z poplatků a provizí.

Matka České spořitelny, Erste Bank vedle Česka a Rakouska působí i na Slovensku, v Rumunsku, Maďarsku, Chorvatsku a Srbsku. Podle počtu klientů si Česká spořitelna drží pozici největší banky na tuzemském trhu.

Reklama

Související články

Česká spořitelna od ledna zdraží hypotéky

Česká spořitelna zvýší od 1. ledna 2017 úrokové sazby hypotečních úvěrů o 0,4 procentního bodu u všech fixací. Od začátku příštího roku tak zájemci...

Výběr článků

Načítám