Hlavní obsah

Česká republika dluží v zahraničí už 913 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zahraniční dluh České republiky se od dubna do června zvýšil o 47 miliard korun. Země tak dohromady dluží už 913,4 miliardy korun. Informaci ve čtvrtek zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Meziročně se zadlužení zvýšilo o 141 miliardy korun.

Článek

"Rozhodující objem zahraničních závazků připadá na podnikový sektor (62%) především ve formě přijatých zahraničních finančních úvěrů, dodavatelských úvěrů a emitovaných dluhopisů. Naopak se snížil význam zahraničního zadlužení bankovního sektoru, což souviselo se splacením části krátkodobých devizových vkladů od zahraničních bank," upřesnila ČNB.

Poměr zahraničního dluhu k hrubému domácímu produktu (HDP) je 34,7 procenta. Podle ekonomů je alarmující až dluh vyšší než 40 procent HDP.

Dluhy zvyšují dluhopisy a úvěry

Podíl přímých zahraničních investic na pasivu dluhu byl 57 procent a podíl portfoliových investic vzrostl na 16 procent. Jejich nárůst souvisel podle ČNB především s emisí dluhopisů vládního sektoru v zahraničí a s emisí Sazky, která dluhopisy financuje stavbu Sazka Areny.

Kromě emise vládních dluhopisů na zahraničních trzích, tzv. eurobondu, se stav vládních závazků zvýšil i kvůli čerpání další částky úvěru od EIB na budování dálničního obchvatu Plzně a odstraňování následků povodňových škod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám