Hlavní obsah

Česká pošta vymyslela dvourychlostní doručování. Ve výsledku jde o zdražení

Novinky, tov

Česká pošta zavede od února dvourychlostní systém doručování dopisů. Za pomalejší doručení zpravidla do dvou dnů zaplatí zákazník stejně jako dosud, tedy 19 korun, za doručení do druhého dne si sedm korun připlatí. Pošta to v pátek oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Česká pošta se prý inspirovala u ostatních evropských přepravců, kde tento způsob doručování je již zavedený.

„Důvodem pro tuto změnu je fakt, že celkový objem listovních zásilek každoročně klesá o zhruba 10 procent, naopak náklady spojené s doručováním rostou. Pokud by Česká pošta nepřikročila k popisovaným změnám, musela by navyšovat ceny všech listovních zásilek. Dvourychlostní doručování umožňuje, že zůstává zákazníkům možnost volby doručení bez dalšího zdražování,“ uvedl Petr Cinkl, ředitel divize poštovní provoz a logistika.

Balík do ruky často zůstane na poště

Ekonomika

Dvourychlostní režim podle pošty umožní „zefektivnění doručování, odstranění výkyvů v kvalitě doručování” a zároveň přinese stabilizaci v personální oblasti a úsporu nákladů. Vychází přitom z výsledků výzkumu, podle kterých na rozdíl od trhu balíkových služeb většina zákazníků preferuje nižší cenu u listovních zásilek oproti rychlosti dodání.

V případě, že bude chtít zákazník využít režim doručování druhý pracovní den, musí dopis viditelně označit D+1. Zásilka musí být řádně ofrankována, u obyčejné listovní zásilky písmenovou známkou „A“ či s platnou nominální hodnotou 26 Kč.

Pokud chce ekonomický režim doručování, dopis nijak označovat nemusí a nalepí známku B či známku s nominální hodnotou 19 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám