Hlavní obsah

Česká nezaměstnanost je 18. nejnižší na světě. Na čele je Katar

Novinky, Tomáš Volf

Nižší míru nezaměstnanosti než Česko má v současné době sedmnáct zemí světa, v první desítce jsou například Katar, Bělorusko nebo Rwanda, vyplývá z dat Mezinárodní organizace práce (ILO). Z ekonomicky vyspělých demokracií je ale Česko první.

Foto: Fadi Al-assaad, Reuters

Katarské hlavní město Dauhá

Článek

Česko se už dva roku chlubí nejnižší nezaměstnaností v EU, což je dobrá zpráva pro zaměstnance, kterým rostou mzdy, ale horší pro firmy, protože v řadě oborů těžko shánějí lidi. Jak si ale stojíme v celosvětovém srovnání?

Podle posledních dostupných dat Mezinárodní organizace práce je Česko na 18. místě světa, o které se dělíme s Kuvajtem a Šalamounovými ostrovy. Před námi je řada chudších rozvíjejících se ekonomik a také tři arabské země. Na špici je Katar, malá země Perského zálivu, nesmírně bohatá díky ložiskům ropy a zemního plynu. Míra nezaměstnanosti je zde pouhá 0,1 procenta.

„Katar má pouze 2,6 miliónu obyvatel, přičemž jen pětina lidí jsou rodilí Katařané. Nízká nezaměstnanost v Kataru je způsobena opatřením, které propojuje povolení k pobytu se zaměstnáním. Lidé, kteří nejsou občany Kataru a nemají práci, nemohou setrvávat v zemi,” řekl Novinkám hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Samotní občané Kataru jsou k práci motivován prostřednictvím velmi vysokých mezd, které v průměru přesahují výši 120 000 korun měsíčně. Kombinace těchto faktorů způsobuje, že v Kataru je dlouhodobě extrémně nízká nezaměstnanost,” dodal.

Země s nejnižší mírou nezaměstnanosti na světě
(odhady pro rok 2018, věková skupina 15 , v %)
1. Katar0,1 %
2. Kambodža0,2 %
3. Niger0,4 %
4. Bělorusko0,5 %
5. Laos0,7 %
6. Myanmar0,8 %
7. Bahrajn1,2 %
7. Tonga1,2 %
9. Thajsko1,3 %
10. Rwanda1,4 %
18. ČR2,1 %
18. Kuvajt2,1 %
18. Šalamounovy ostrovy2,1 %
Zdroj: Mezinárodní organizace práce, květen 2018

V první desítce je ale překvapivě i řada chudých a rozvíjejících se zemí, jako Laos, Niger, Rwanda nebo Thajsko, které je i přes svižný růst stále za 80. příčkou na světě v HDP na hlavu. V Thajsku nefunguje podpora v nezaměstnanosti, takže lidé nemají žádnou motivaci zůstat déle bez práce. Většina lidí tam nemá klasický zaměstnanecký poměr, buď pracují v zemědělství, nebo třeba jako pouliční prodavači či mototaxi, případně v šedé ekonomice třeba v oblasti sexuálních služeb. Ti všichni se většinou ve statistikách považují za zaměstnané.

Podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáš Kovandy je Česko mezi světovými vyspělými ekonomikami a rozvinutými demokraciemi zemí s vůbec nejnižší mírou nezaměstnanosti. Země na čele žebříčku totiž nejsou ekonomiky plně srovnatelné s hospodářstvím ČR, ani s dalšími ekonomikami, které jsou členy EU nebo OECD. „Jedná se totiž buď o hospodářsky málo rozvinuté země typu Nigeru, Laosu, Rwandy, Toga či Tongy, nebo o autokratická zřízení či systémy svým charakterem se k autokracii blížící, jako je Singapur,” řekl Kovanda. Připomněl, že česká nezaměstnanost je nejnižší ze zemí OECD, kde se na první příčce střídáme s Japonci.

Ekonom ČSOB Petr Dufek nicméně radí dívat se globální žebříček ILO s určitou rezervou. „Nikdy jsem ČR neporovnával s tak rozdílnými zeměmi. Myslím, že bez znalosti jejich metodiky a vlastně i sociálního systému to moc nejde. Je to z mého pohledu spíše zajímavost,” soudí.

Reklama

Výběr článků

Načítám