Hlavní obsah

Česká měna pokračuje v posilování, přesto je euro o 1,50 Kč dražší než v únoru

Novinky, Bohumír Žídek

Koruna tento týden dále pokračuje v posilování vůči euru. Zatímco na konci toho minulého vyšlo jedno euro na 26,465 koruny, ve čtvrtek odpoledne se česká měna dostala pod 26,35 – na 26,348 Kč/euro. Vyplývá to z dat serveru Kurzy.cz.

Článek

Navzdory aktuálnímu posilování je koruna výrazně slabší oproti svému letošnímu maximu. Toho dosáhla 17. února, kdy jedno euro vycházelo na 24,795.

Česká měna je tak aktuálně slabší o více než 1,55 koruny, respektive o 6,2 procenta.

Koruna v současnosti dále zpevňuje i vůči americkému dolaru. Zatímco ještě na konci týdne jeden dolar vycházel na 22,402 koruny, ve čtvrtek odpoledne už to bylo jen 22,268 koruny.

Koruna vůči euru dál posiluje

Ekonomika

Koruna je pro investory riziková

Korunu stejně jako další regionální měny investoři považují za riziková aktiva. Jsou proto podobně jako akcie náchylné na společenské a ekonomické otřesy a na růst napětí.

Že české měně nesvědčí nejistota, se projevilo při nástupu obou vln koronavirové krize. Hodnota měny se silně propadla ve druhé polovině března, kdy ji dolů strhly obavy z globálního šíření nemoci covid-19. Na pomyslné dno si pak sáhla 24. března, kdy jedno euro vyšlo na 27,81 koruny.

Později začala opět posilovat, v jednu chvíli se přiblížila dokonce k hranici 26 korun za euro. Se zhoršením epidemiologické situace v Česku však na podzim začala opět oslabovat.

Reklama

Související články

Koruna pokračuje v masivním posilování

Koruna pokračuje v masivním posilování vůči euru. Od začátku týdne si česká měna proti společnému evropskému platidlu připsala téměř 70 haléřů, respektive více...

Výběr článků

Načítám