Hlavní obsah

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila, přibrzdil ji průmysl

Novinky, tov

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 1,9 procenta oproti 2,6 procenta z druhého čtvrtletí, uvedl v úterý ve svém předběžném odhadu Český statický úřad (ČSÚ). Proti předchozímu čtvrtletí HDP naopak stoupl o 0,3 procenta.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ekonomika pocítila zpomalení průmyslu

Článek

„Při porovnání s druhým čtvrtletím byl růst HDP mírnější zejména v důsledku zpomalení růstu v průmyslu. Meziroční růst HDP byl i nadále podporován rostoucí spotřebou domácností a vyšší zahraniční poptávkou, zatímco negativně působila nižší investiční aktivita,” uvedl Vladimír Kermiet z ČSÚ.

Ministerstvo financí v pondělí zveřejnilo novou prognózu, podle které by letos měla česká ekonomika růst o 2,4 procenta. [celá zpráva]

„Meziroční růst HDP ve 3. čtvrtletí bude pravděpodobně nejnižší v letošním roce, jelikož na něj působí vysoká srovnávací základna z minulého roku, kdy akcelerovala investiční aktivita díky dočerpávání EU fondů,” uvedl ekonom ING Jakub Seidler.

„Nižší hodnota meziročního růstu HDP tak půjde pravděpodobně na vrub – stejně jako v předešlém čtvrtletí – výraznému meziročnímu poklesu investic. Na druhou stranu bude ekonomika podporována příznivou spotřebou domácností. Ve směru růstu HDP bude také působit čistý export, do velké míry však proto, že díky slabším investicím se výrazněji snižuje dovoz,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám