Hlavní obsah

Česká ekonomika roste nejpomaleji za dva a půl roku

Aktualizováno

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí minulého roku vzrostla meziročně o 1,9 procenta. Šlo tak o nejpomalejší růst za dva a půl roku. První odhad potvrdil v pátek ČSÚ. Znovu se daří průmyslu, který rostl v listopadu o sedm procent. Stavebnictví naopak dál trápí pokles.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

„I třetí odhad domácího ekonomického růstu potvrdil, že česká ekonomika na začátku druhé poloviny loňského roku výrazně zpomalila. Hlavním tahounem domácího hospodářství se znovu stává domácí spotřeba, která ve třetím čtvrtletí vzrostla o 0,9 procenta,” uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Domácí spotřebu podle něj táhl růst mezd, které ve třetím čtvrtletí nominálně vzrostly o 4,5 procenta. Lidé se proto nebojí utrácet.

Pro srovnání, v roce 2015 rostla česká ekonomika o 4,5 procenta, kdy mimořádnému růstu pomohlo dočerpávání peněz z evropských fondů. V roce 2014 rostla ekonomika o 2,7 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Průmyslová výroba se po říjnovém překvapivém poklesu vrátila v listopadu minulého roku k růstu, meziročně si polepšila o sedm procent.

„Za příznivý výsledek vděčí průmysl především výrobcům osobních automobilů, jejichž produkce se tentokrát zvýšila o více než 15 procent. K růstu se navíc vrací po delší přestávce i energetika,” komentoval ekonom ČSOB Petr Dufek.

Proti listopadu 2015 se naopak snížila výroba ostatních dopravních prostředků nebo těžba.

Pokles se naopak nedaří zvrátit ve stavebnictví, i když v listopadu se alespoň tempo propadu zmírnilo – na 2,3 procenta z říjnových 8,5 procenta. Stavební úřady vydaly v listopadu více povolení a meziročně bylo dokončeno i zahájeno více bytů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Reklama

Výběr článků

Načítám