Hlavní obsah

Česká ekonomika loni rostla o 4,5 procenta, upřesnili statistici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika vzrostla loni meziročně o 4,5 procenta a předloni o 2,7 procenta. Vyplývá to z revize ročních národních účtů, kterou ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj HDP v ČR

Článek

Údaje o růstu ekonomiky ČSÚ zlepšil o několik desetin procentního bodu. Statistici v březnu zveřejnili, že HDP loni rostl o 4,3 procenta, podle neočištěných údajů o 4,2 procenta. I nové číslo 4,5 procenta je neočištěný údaj. Předloni podle původních čísel rostl údaj o dvě procenta.

ČSÚ prováděl revizi národních účtů za roky 2011 až 2015 v souvislosti se změnami ve vymezení sektoru dluhu vládních institucí.

Zmírnil se například i propad z roku 2012 z 0,9 procenta na 0,8 procenta. Čísla za roky 2011 a 2013 zůstala stejná.

Především v případě roku 2014 je přitom o výrazný rozdíl, statistici původní odhad navýšili o třetinu - ze dvou na 2,7 procenta.

„Toto takzvané třetí čtení HDP se dělá teprve nedlouho, takže to s historií těžko dokážu srovnat. Pravda je že při poslední příležitosti také změny těch veličin nebyly zanedbatelné,“ řekl Novinkám ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.

„Takhle rozsáhlé zpřesnění se dělá jednou ročně, statistici v něm zohledňují některé další metody, které v těch krátkodobých odhadech nejsou možné,“ dodal ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám