Hlavní obsah

Česká ekonomika loni rostla o 2,5 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka v loňském roce vzrostl o 2,5 procenta. Vyplývá to ze zpřesněných údajů, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle předchozího odhadu přitom ekonomika rostla jen o 2,4 procenta. I tak růst ekonomiky zpomalil z 2,8 procenta v roce 2018.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Roční vývoj HDP

Článek

Údaje o růstu HDP statistici zpřesnili zapracováním nových údajů za sektor vládních institucí.

Za poslední čtvrtletí loňského roku HDP vzrostl meziročně o dvě procenta. Ve srovnání se třetím čtvrtletím pak ekonomika rostla o půl procenta.

Každý měsíc karantény ubere dva procentní body z ročního růstu ekonomiky

Koronavirus

HDP Česka rostl nepřetržitě od roku 2014, letos ale česká ekonomika nezadržitelně míří k poklesu. Na hospodářství a tuzemské podnikatele tvrdě dopadají přísná opatření v souvislosti s epidemií nemoci Covid-19.

Zavřené jsou restaurace, kina či většina obchodů. Podle odhadu společnosti Deloitte by česká ekonomika letos mohla poklesnout až o 10 procent. Počet nezaměstnaných by se mohl do konce roku ztrojnásobit.

Reklama

Související články

Havlíček: Na odhady vývoje ekonomiky je brzy

Na seriózní odhady vývoje ekonomiky v důsledku šíření koronaviru a zastavení velké části výroby a služeb je brzy. Záleží i na tom, jak ekonomické dopady...

Výběr článků

Načítám