Hlavní obsah

Česká ekonomika letos zrychlí růst na 2,8 procenta, odhaduje EY

Česká ekonomika by měla v letošním roce zrychlit růst na 2,8 procenta a následně v roce 2016 až na 2,9 procenta. Vyplývá to z odhadů poradenské společnosti EY zveřejněných ve čtvrtek. Ekonomika letos zrychlí díky nízkým cenám ropy, které povedou k nižší inflaci a růstu reálných příjmů domácností. Loni ekonomika stoupla o dvě procenta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Růstu ekonomiky v České republice napovídá i státní rozpočet pro letošní rok, který signalizuje uvolnění rozpočtové politiky. Vzhledem k tomu, že obnovený růst českého hospodářství přináší vyšší daňové příjmy, nebude problém rozpočtový schodek udržet pod třemi procenty HDP,” uvedla společnost EY (dříve Ernst & Young).

Pro roky 2017 až 2019 společnost EY očekává ekonomický růst kolem 2,8 procenta ročně, a to kvůli relativně pomalejšímu růstu globální ekonomiky a specifickým faktorům ovlivňujícím hospodářskou situaci v České republice. Mezi ty patří podle vedoucího partnera EY Jana Fanty zejména pomalejší růst produktivity práce nebo nižší nabídka pracovní síly.

Prognóza EY pro ČR
20152016
HDP2,82,9
Spotřebitelské ceny0,21,9
Krátkodobé úrokové sazby (%)0,40,4
Směnný kurz vůči USD26,427,1

Ekonomika eurozóny by měla podle odhadů EY letos růst o 1,5 procenta a příští rok o 1,8 procenta. Hlavními prorůstovými faktory budou propad cen ropy a kvantitativní uvolňování měnové politiky Evropskou centrální bankou.

Ministerstvo financí očekává letos růst české ekonomiky o 2,7 procenta a příští rok o 2,5 procenta. Česká národní banka letos počítá s růstem HDP o 2,6 procenta a za rok o tři procenta. Evropská komise předpovídá růst české ekonomiky letos o 2,5 procenta a v roce 2016 o 2,6 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám