Hlavní obsah

Česká ekonomika by mohla spadnout až o 13,5 procenta, spočítala ČNB

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika se letos propadne o 8 až 13,5 procenta. Vyplývá to ze zprávy o inflaci České národní banky (ČNB).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Prognóza vývoje české ekonomiky.

Článek

Centrální bankéři předkládají celkem tři scénáře možného vývoje. Podle toho základního hrubý domácí produkt (HDP) Česka letos klesne o 8 procent. V následujícím roce pak ČNB počítá s oživením hospodářství a růstem HDP o 4 procenta.

Druhý scénář už je pesimističtější. Počítá s dlouhotrvající pandemií a letošním poklesem HDP o 10,1 procenta. V roce 2021 má potom přijít oživení a růst o 3,2 procenta.

Nejpesimističtější je potom poslední scénář, který předpokládá druhou vlnu pandemie. V tomto scénáři má dojít k letošnímu poklesu ekonomiky o 13,5 procenta a navíc se v něm nepočítá s oživením v příštím roce. Místo toho by HDP klesl ještě o dalších 1,5 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj HDP v 1. čtvrtletí.

V prvním scénáři ČNB předpokládá inflaci 2,8 procenta, stejně jako tomu bylo loni. U déletrvající pandemie predikuje inflaci 2,6. V případě druhé vlny pandemie by pak podle ČNB letos inflace činila 2,5 procenta.

Podle v pátek zveřejněných dat statistických úřadů český HDP v prvním čtvrtletí oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku klesl o 3,6 procenta, slovenský o 5,4 procenta a německý o 2,2 procenta.

Třeba švédská ekonomika – podle dříve zveřejněných údajů švédského statistického úřadu – v prvním čtvrtletí letošního roku poklesla o 0,3 procenta. Švédsko na rozdíl od středoevropských zemí nesahalo k tak restriktivním opatřením, pouze doporučovalo lidem chovat se zodpovědně.

Reklama

Související články

Česká ekonomika se propadla o 3,6 procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl o 3,6 procenta ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku a o 2,2...

Německá ekonomika poklesla o 2,2 procenta

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku poklesla oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku o 2,2 procenta. Vyplynulo to z dat, jež v pátek...

Výběr článků

Načítám