Hlavní obsah

Česká ekonomika brzdí, růst loni zpomalil na 2,4 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká ekonomika loni zpomalila meziroční růst na 2,4 procenta, uvedl ČSÚ. V roce 2018 rostla o 2,8 procenta. Nejvýraznější oslabení růstu přišlo ke konci roku.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Roční vývoj HDP. Očištěné údaje.

Článek

Růstu pomáhaly především spotřební výdaje domácností a zahraniční poptávka. Mírně rostly investice, uvedli statistici.

Ve čtvrtém čtvrtletí HDP Česka rostlo meziročně jen o 1,7 procenta. „Ačkoli jde prozatím o předběžný odhad, který může být mírně revidován, růst ekonomiky v závěru minulého roku bude patřit mezi nejslabší za poslední roky, což je důsledek slabší ekonomické aktivity v zahraničí,” komentoval ekonom ING Jakub Seidler.

Upozornil, že německá ekonomika v posledním čtvrtletí stagnovala a její meziroční růst dosáhl 0,4 procenta.

Prognóza Bruselu: Růst české ekonomiky zpomalí na 2,1 procenta

Ekonomika

„V porovnání se zeměmi Visegrádu rostl hrubý domácí produkt v České republice pomalu, oproti zbytku Evropské unie jsme však dosáhli slušného ekonomického růstu,” komentoval ekonom BHS Štěpán Křeček. Loňské tempo růstu je podle něj z dlouhodobého pohledu průměrné, upozornil ale na to, že tuzemská ekonomika zpomaluje od roku 2017, kdy rostla o více než čtyři procenta.

V letošním roce by mělo dojít k dalšímu snížení tempa růstu hrubého domácího produktu. Evropská komise odhaduje, že česká ekonomika vzroste o 2,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám