Hlavní obsah

Češi zatím kvůli ptačí chřipce drůbež jíst nepřestali

– PRAHA

Čeští spotřebitelé zatím nereagují na nebezpečí ptačí chřipky sníženou poptávkou po drůbežím mase. Ani podle Státní veterinární správy (SVS) k takové obavě není důvod.

Článek

Podle vyjádření tiskové mluvčí Tesco Stores ČR Jany Matouškové prodej drůbežího masa a drůbežích produktů v jejich obchodech neklesá. "Naši zákazníci mají o maso i produkty z drůbeže stále velmi vysoký zájem," řekla Novinkám Matoušková. Ve snaze tento trend udržet má Tesco pravidla pro dodavatele, která by měla být při chovu drůbeže dodržována. Všechny drůbeží produkty v prodejnách Tesca pocházejí z českých chovů.

Pokles zatím nepozoruje ani společnost Ahold. Mluvčí společnosti Kateřina Černá ale vyjádřila obavu, že pokud se bude případ dále medializovat, může to mít na poptávku po drůbežím mase vliv. "Více informací znamená více vyhraněných názorů," doplnila Černá.

Podle vyjádření Státní veterinární správy (SVS) nelze mluvit v případě aviární influenzy o zdravotním riziku při konzumaci drůbežího masa, které se dostává na náš trh.

Spotřeba drůbežího masa klesá v Maďarsku

V Maďarsku, které je jedinou zemí Evropské unie sousedící se zemí, kde ptačí chřipka vyskytla, se pokles poptávky po drůbežím mase a produktech z něj také dostavil. Po zprávách o výskytu nemoci v Rumunsku klesla spotřeba těchto produktů o 15 procent.

Maďaři také zavedli přísnější kontroly na svých hranicích. Do země se nedostanou například kamióny s drůbeží pocházející z Rumunska a ani ty, které byly na území Rumunska odpečetěny. Podobná opatření začínají fungovat i v jiných státech. [celá zpráva]

Před panikou varuje i evropský tisk

Některé přední evropské deníky začaly varovat před panikou, kterou by mohla ptačí chřipka vyvolat. Londýnský The Times připomíná, že virus ještě nezmutoval do podoby, aby byl přenosný z člověka na člověka a podle deníku se tak pravděpodobně ani nestane.

I francouzský Libération zdůrazňuje, že "virus zůstává stále v drůbežárnách." Podle Libération je velmi důležité, že v současném globalizovaném světě virus může jen stěží překvapit. "Spojuje se zde globalizace a preventivní péče. To by snad mohlo zabránit realizaci zveřejňovaných sci-fi scénářů," uvedl Libération.

.: Klikněte pro větší obrázek

Anketa

Vynecháte kvůli ptačí chřipce ze svého jídelníčku drůbež?
ano
28,3 %
ne
71,7 %
Celkem hlasovalo 1119 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám