Hlavní obsah

Češi ve Francii nebo na Novém Zélandu poštu z domova nedostanou

Novinky, bož, vn

Globální pandemie covid-19 neomezila jen cestování mezi jednotlivými státy, ale také mezinárodní přepravu poštovních zásilek. Češi žijící ve Francii tak například nejenže nemohou vidět své blízké, ale nemohou od nich dostat ani balíček poštou.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pětatřicetiletá Marie Sýkorová žije v pařížské čtvrti Belleville. Právě Francie patří mezi země, které pandemie koronaviru postihla v Evropě nejvíce. Přestože povinné roušky na veřejnosti Francie nezavedla, Marie, která pracuje jako novinářka a má výjimku ze striktní karantény, je pro jistotu nosí.

„Roušku používám denně, když jdu ven. Ve Francii je situace o dost horší než v Česku. Virus je prostě přítomný. Všichni víme alespoň o jednom člověku, který na koronavirus zemřel,“ popisuje.

Zatím má k dispozici dvě roušky: „Jednu jsem dostala od kamarádky, která má šicí stroj. Na začátku karantény nebyly roušky vůbec nikde k dostání. Druhou jsem dostala od návrhářky, která je začala šít u nás ve čtvrti.“

Od poloviny května však začne Marie znovu dojíždět do práce přes celou Paříž, a tak bude potřebovat roušek víc. „Chtěla jsem, aby mi jich alespoň deset poslala sestra, která je v Česku šije. Jednorázové používat nechci z ekologických důvodů.“

Jenže má zatím smůlu, zásilku pošta v Česku odmítla přijmout. Do Francie totiž doručování balíků dočasně nefunguje.

Pošta od dubna obnoví výplaty důchodů na pobočkách

Koronavirus

„V současné době a za současné situace, kdy je zastavena letecká doprava, je při přepravě zásilek mimo Evropu postupně využíváno nákladních letadel, ale pouze do omezeného počtu destinací v malé přepravní frekvenci a navíc s velmi omezenou kapacitou a násobně dražší cenou,“ uvedl na dotaz Novinek mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

„To, spolu s oznámením jednotlivých poštovních operátorů o dočasném pozastavení poštovních služeb na jejich území, jsou důvody, proč je příjem zásilek do některých destinací pozastaven, případně důvody, proč je doba přepravy či doručení oproti normálu delší,“ dodal.

Kromě Francie je doručování zásilek přerušeno také do Albánie, Andorry, Arménie, Gruzie, Chile, Maroka a Moldavska, případně na Nový Zéland, Maltu nebo Filipíny. Naopak se doručuje například do Belgie, Dánska, Německa, Izraele, Itálie nebo USA.

Roušky i po pandemii? Na letištích a v letadlech budou zřejmě povinné

Cestování

Za normálních okolností balík po podání na poště putuje vnitrostátní poštovní sítí na vyměňovací poštu. „Každý pověřený poštovní operátor v každé zemi má pro výměnu mezinárodních poštovních zásilek zřízenu alespoň jednu vyměňovací poštu,“ doplnil Vysoudil.

„Na uvedených poštách jsou zásilky zpracovány v souladu s pravidly Akt Světové poštovní unie (SPU). Pověřený operátor země původu musí zajistit přepravu k pověřenému poštovnímu operátorovi země určení, k tomu si najímá letecké nebo pozemní přepravní společnosti nebo sdílí tyto služby s jiným poštovním operátorem,“ upřesnil mluvčí.

V současném mimořádném stavu byla zavedena alternativní kamionová doprava. „V současném nouzovém režimu oproti normálnímu stavu je doručení zásilek opožděno o několik dnů až týdnů i s ohledem na místní nouzové podmínky v zemi určení,“ uzavřel Vysoudil.

Reklama

Související články

On-line nákupy zaplavují poštu

Pod vánočním stromkem bude v řadě rodin ještě více dárků než loni. Svědčí o tom informace doručovatelských firem, které ve vrcholící předvánoční kampani musí...

Výběr článků

Načítám