Hlavní obsah

Češi reagují na krizi - někdo spoří, jiný kupuje zlato

Právo, Jiří Vavroň

Šest z deseti Čechů, kteří mají volnou hotovost, dává přednost spoření před utrácením. Důvodem je finanční krize, která ovlivňuje i peněžní chování obyvatel naší republiky. Vyplynulo to z průzkumu GE Money Bank.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Zatímco minulé roky si spousta lidí zvykla žít na dluh, nyní začíná mít navrch opět spoření,“ uvedla banka. Důvod obnovení české spořivosti má podle expertů dva důvody. Svou roli samozřejmě hraje obava ze ztráty zaměstnání, a tedy omezení příjmů. Nákupy spotřebního zboží zase lidé odkládají v očekávání, že ceny půjdou dolů.

„Výsledkem je, že nikdo nic nekupuje ani neprodává. Všichni čekají, co bude,“ prohlásil s mírnou nadsázkou bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Banky si navíc stěžují, že Češi neumějí se svými penězi efektivně nakládat. Ke spoření totiž využívají nejčastěji běžný účet, jenž má velmi nízké zhodnocení.

Odstrašující případy obrovských ztrát různě investovaných peněz v době finanční krize však velkou část občanů varují před jinými typy úspor. Podle údajů Asociace pro kapitálový trh klesl loni majetek, který mají Češi uložen v podílových fondech, o 71 miliard na 244 miliard korun. Důvodem byl právě propad finančních trhů a následná panika investorů.

Prodej mincí láme ve světě rekordy

Investoři v současné době nakupují rekordní objemy zlata, převážně na úkor rizikovějších investic. Ty opouštějí ze strachu, jak hluboké budou dopady krize. Některé mincovny tak razí mnohem vyšší objemy zlatých mincí než před rokem.

Například americké ministerstvo financí v lednu prodalo populární zlaté mince s americkým orlem ve znaku v objemu 92 000 troyských uncí. „To je skoro čtyřikrát tolik, co prodal odbor ministerstva U.S. Mint ve stejném období loni. Je to i více, než se prodalo za celé první pololetí 2007,“ informovala ČTK.

Mincovny v jiných zemích mají podobné zkušenosti. „Velké nákupy mincí jsou zřejmě tou poslední známkou, že nákup zlata plní roli bezpečného přístavu,“ podotkl analytik trhu drahých kovů ve finančním ústavu UBS John Reade.

Výrazný nárůst objemu zlata lze vidět i v investičních fondech, které se obchodují na burzách. Všechny dohromady mají nyní v portfoliu 1317 tun zlata, což je nový rekord. Jen za leden fondům přibylo 105 tun zlata, čímž se přepsal předchozí rekord z loňského září.

Velký zájem mají i čeští investoři

Přesun ke zlatu zahájili nejbohatší investoři, kteří si takový krok mohou dovolit. Bankéři upozorňují, že někteří klienti zlato nakoupí a vloží je do bankovního trezoru, kde zůstává. Většina analytiků je proto přesvědčena, že je jen otázkou času, než cena zlata vystoupí na nový rekord nad 1000 dolarů za troyskou unci. Nyní se pohybuje kolem 890 dolarů.

Zvýšený zájem investorů o zlato je patrný i v České republice. Ukázalo se to při pondělní první ražbě letošní kilové medaile v jablonecké České mincovně. Ačkoli ji proti lednové předpokládané ceně zdražila z 800 na 900 tisíc korun, zájem kupců neopadá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám