Hlavní obsah

Češi přestali utrácet, potvrzují statistiky

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Nákupní horečce obyvatelé Česka před loňskými Vánocemi příliš nepropadli. Podle úterních údajů Českého statistického úřadu klesly v prosinci tržby maloobchodníků meziročně o 0,8 procenta. Za celý rok 2008 se tržby v maloobchodě zvýšily meziročně reálně o 0,9 procenta, což je nejméně od roku 1999. V tržbách nejsou zahrnuty prodeje aut.

Foto: Archiv, Právo

Článek

„Za slabšími tržbami v závěru roku je především krize. Čekání na povánoční slevy sice určitou roli mají, ale tentokrát to nebude tak horké,“ komentoval vývoj tržeb analytik ČSOB Petr Dufek. 

Podle statistiků se z Vánoc radovali jen prodejci textilu a zboží nabízeného mimo prodejny. Největší podíl na celkovém propadu tržeb měly prodejny se smíšeným zbožím s převahou potravin a specializované prodejny elektroniky, elektrických přístrojů a nábytku.

Lidé v předvánočním čase nakupovali zejména nové oblečení a boty. Ruce si mnuli také prodejci na internetu. „Stále větší oblibě se těšily obchody v blízkém zahraničí a internet, který umožňuje pohodlné a výhodné nákupy z celého světa. Lidé častěji srovnávají ceny a internet jim v tom neuvěřitelně napomáhá,“ připomněl Dufek.

Již v listopadu se maloobchodníkům nedařilo, meziroční propad činil 3,8 procenta. Analytici již před měsícem varovali, že ani začátek roku 2009 by pro maloobchod neměl být příliš příznivý.

„Letošní rok bude pro maloobchodníky slabý. Hospodářská recese povede domácnosti k opatrnosti ve svých výdajích, zejména pokud jde o statky dlouhodobější spotřeby. Celkově tak pro letošní rok očekáváme pokles maloobchodních tržeb o 2,5 procenta,“ upozornil analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám