Hlavní obsah

Češi postavili elektrárnu v Turecku, už dodává proud

Novinky, tov

Tepelná elektrárna Yunus Emre společnosti Adularya, kterou v Turecku postavily české strojírenské Vítkovice, od pátku dodává proud. Do unikátního projektu za zhruba 11 miliard korun se zapojili i další čeští výrobci, informovala mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Foto: VMG

Elektrárnu Yunus Emre v Turecku stavěly české firmy.

Článek

Elektrárna Yunus Emre představuje z hlediska výše poskytnutého úvěru jeden z největších obchodních případů České exportní banky (ČEB) za celou její dvacetiletou existenci.

„Jsme velice rádi, že se podařilo dohodnout s investorem a projekt po čtyřech letech nyní dospěl do fáze, kdy byl připojen první blok a elektrárna dodala do sítě prvních 50 megawatt. ČEB se prostřednictvím tohoto projektu pro tureckou společnost Adularya podařilo výrazně podpořit české exportéry - investiční náklady určené pro české firmy činí přes 8,7 miliardy korun,“ řekl ředitel exportní banky Karel Bureš.

České firmy díky tomu získaly i další obchodní nabídky v asijském regionu a mohly zvýšit zaměstnanost ve svých oborech, dodal.

Na parametrech dokončení projektu v provincii Eskisehir se skupina Vítkovice s tureckou stranou dohodla před koncem minulého roku.

„Zahájení dodávek elektřiny do sítě je pro nás nejvýznamnějším milníkem,“ řekl Jiří Skuhra, obchodní ředitel skupiny a současně generální ředitel Vítkovice Power Engineering, která za projekt zodpovídá.

Elektrárna Yunus Emre je pro Turecko jedním ze zásadních nových zdrojů po otevření sektoru privátním společnostem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám