Hlavní obsah

Češi postaví v Rusku komplex za 21 miliard

Právo, Jiří Falout
UČALY

Českobudějovická stavební firma CBPS se ještě letos na jihovýchodním Uralu pustí do jedné z největších investic, jakou kdy v historii čeští podnikatelé v Ruské federaci provedli. Nedaleko asi čtyřicetitisícového města Učaly, které se nachází v republice Baškortostán, postaví do roku 2012 moderní komplex továren na výrobu stavebních hmot za více než 750 miliónů eur, což přesahuje 21 miliard korun.

Článek

Učalinský vápenocementový kombinát (UICK) bude ročně produkovat 2,4 miliónu tun cementu, 1, 8 miliónů tun vápna, 1, 5 miliónů tun štěrku a 150 tisíc tun suchých maltových směsí.

Obdobný komplex nikde v České republice neexistuje a je prvním svého druhu i v Baškirii, která je jinak velmi bohatá na přírodní zdroje.

Projekt významný pro celé Rusko

"Tento projekt má nesmírný význam nejen pro republiku Baškortostán, ale i celou Ruskou federaci, kde se stejně jako u nás v souvislosti s prudkou výstavbou řeší otázka spojená s perspektivou zvýšení produkce stavebních materiálů, především vápna," řekl v rozhovoru s Právem prezident Baškortostánu Murtaza Rachimov krátce poté, co na místě vzniku kombinátu podepsal s českým velvyslancem Miroslavem Kostelkou dokument popisující komplex a postup při výstavbě.

Ten potom s majiteli CBPS Jiřím Káplem a Jiřím Masákem uložili v místě základního kamene. Kombinát bude na celkem 85 hektarech mimo jiné obsahovat šest pecí na vápno a dvě cementárenské linky. "Začít s realizací bychom měli letos otevřením lomu," vysvětlil manažer projektu Vlastimil Vrána z CBPS. Záviset bude vše na detailech financování, které bude zajištěno pomocí úvěrů u českých i zahraničních bank.

Výstavba továren a jejich následný provoz se pozitivně projeví nejen na baškirské ekonomice, ale těžit z toho budou hlavně místní obyvatelé. Z učalinského okresu by se mělo stát centrum pro průmyslovou aglomeraci čítající okruh asi 300 kilometrů, v němž žije na 25 miliónů obyvatel.

Až tisíc nových pracovních míst

Spolu s investicí bude vybudována například železniční trať, která propojí Učaly s Transsibiřskou magistrálou, vzniknou pracovní místa a posílena bude i sociální struktura oblasti. "Největší význam vidím v pracovních příležitostech. Odhadujeme, že tu práci najde až tisíc lidí, kteří nebudou působit jen v továrnách, ale i v dalších provozech, jež budou zajišťovat bezproblémových chod komplexu i života obyvatel," sdělil Právu nejvyšší představitel učalinského okresu Alim Salichov.

Přímo v místě by měli pracovat i Češi, jejichž počet pravděpodobně přesáhne 300. Na vzniku komplexu se bude podílet více než 100 českých firem. Ty například dodají technologie a další vybavení.

"Na projektu jsme pracovali 2, 5 roku. Vedli jsme tvrdá jednání s úřady i politiky a nejvíce si cením toho, že jsme si dokázali na svoji stranu získat místní obyvatele. Vždyť v místním referendu se ve 100 procentech lidé vyjádřili pro výstavbu kombinátu. Tato jednání a podpora byla předpokladem pro získání licence na těžbu surovin a výrobu stavebních hmot," uvedl Jiří Kápl, jeden z majitelů společnosti CBPS, která se stane generálním dodavatelem. Investorem je Mat-Minerals, což je dceřiná společnost českobudějovické firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám