Hlavní obsah

Češi neváhají utrácet za diamanty milióny korun

Češi stále více nakupují diamanty a neváhají za ně utrácet milionové částky. Poptávku po drahých kamenech celosvětově zvýšily masivní ztráty akciových trhů a nejistota z dalšího vývoje. Uvedl to generální ředitel české firmy Diamonds International Corporation (DIC) Přemysl Synek.

Foto: Profimedia.cz

Běžní investoři v Česku dnes ukládají do diamantů jednorázově částku od miliónu do tří miliónů korun.

Článek

Dlouhodobě stabilní růst cen diamantů se proto zrychlil a loni v průměru činil pět až deset procent. Větší diamanty rostly dokonce v desítkách procent.

"Běžní investoři v Česku dnes ukládají do diamantů jednorázově částku od miliónu do tří miliónů korun a tyto investice jsou schopni opakovat několikrát ročně. Před několika dny jsme prodali dvanáctikarátový diamant za 4,5 miliónu korun," řekl Synek. Dobře se prodávají i kvalitní diamantové šperky, které lze pořídit zhruba od 10 000 korun.

Dimant za milióny o velikosti knoflíku

Zájem o diamanty nevznikl jen kvůli propadům akcií. Investoři oceňují i po staletí vyzkoušené přednosti tohoto nejtvrdšího přírodního minerálu - trvanlivost, plynulé zhodnocování, a hlavně bezkonkurenční a velmi nenápadnou koncentraci bohatství. "Když budete chtít vložit milión korun do zlata, tak musíte koupit zhruba dva kilogramy. Když budete chtít milión vložit do diamantů, stačí diamant o velikosti knoflíku," uvedl Synek.

Těžko uvěřitelné je, že diamant nezná cenový pokles a pokud jej někdo nabízí se zajímavou slevou, je třeba se mít na pozoru, protože s velkou pravděpodobností půjde o podvodníka. "Diamant na rozdíl od zlata neosciluje, diamant pořád jenom narůstá. Nikdy neklesnul. Více než 100 let má trh s diamanty pevná pravidla, je velmi sofistikovaný, jede v té samé linii," uvedl Synek.

S koncem 90. let nebylo možné nynější situaci v Česku vůbec porovnávat. "Před deseti roky všichni investice potřebovali otáčet, potřebovali si zajistit pomocí investic další příjmy a vkládali peníze do aut, nemovitostí, budování podnikání. Postupně Češi zbohatli a mají volné finanční prostředky," popisoval Synek. Loňské prodeje DIC vysoko převýšily 100 miliónů korun a v lednu přišel další výrazný meziroční nárůst.

Investování do diamantů má i rizika

Podle analytika firmy Colosseum Štěpána Pírka neexistuje trh, kde je možné diamant rychle a s nízkými náklady prodat, a proto je to investice pouze na velmi dlouhou dobu. Diamanty rovněž nejsou tak snadno ocenitelné jako například zlato.

"U diamantů rozhodují různá specifika, jako je velikost, čistota, barva, brus. Například dvakrát větší diamant je mnohem dražší než dva menší o stejné hmotnosti. Laik také nemusí rozpoznat pravost diamantu," upozornil Pírko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám