Hlavní obsah

Češi neužívají půl miliónu kreditek, čtvrtina zavání exekucí

Právo, Jindřich Ginter

Čechům se doma válí více než půl miliónu zapomenutých kreditních karet. Nepoužívají je a mnohdy ani nevědí, že na nich váznou nesrovnané účty. Čtvrtina zatoulaných kreditek tak už zavání exekucí, protože na nich úvěrové firmy registrují klientem neuhrazený závazek. Vyplývá to z analýzy Nebankovního registru klientských informací pro Právo.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jak se může stát, že má člověk někde takto zastrčeného bubáka? „Spotřebitelé například využijí lákavé nabídky kreditních karet, které byly prezentovány jako slevové karty. Karta má třeba roční vedení zdarma nebo je vedení zdarma podmíněno určitou výší zaplacené částky během měsíce. Lidem, kteří tuto kartu nikdy nepoužijí, na ní začnou naskakovat poplatky,“ řekl Právu výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl.

Ke konci loňského roku bylo podle registru mezi Čechy 1,8 miliónu kreditních karet, z toho alespoň rok nebylo použito přes 588 tisíc. Počet karet, které nejsou aktivní minimálně rok a zároveň je na nich už evidován závazek po splatnosti, přesahuje 133 tisíc. Na bezmála třiceti tisících kreditek, na něž se nesáhlo rok, není uhrazena ani jedna splátka.

Překvapení, máte škraloup v registru

Lidé většinou na to přijdou, až když žádají například o hypotéku nebo spotřebitelský úvěr a banka jim sdělí, že mají škraloup, takže jim peníze půjčí dráž nebo vůbec. „Na klientské centrum se obracejí lidé nejčastěji v případech, kdy si objednají vlastní úvěrovou zprávu, ze které zjistí, že u nich některá banka nebo finanční instituce eviduje závazek, často po splatnosti,“ řekl Rajl.

„V drtivé většině případů se nakonec ukáže, že závazek zde skutečně vznikl oprávněně. Může se stát, že jde však o případy, kdy měl dlužník pocit, že již vše splatil, i když tomu tak nebylo. Mezi těmito případy byly přitom také nesplacené závazky na kreditních kartách,“ shrnul Rajl.

Zapomenou třeba na úroky

Parametr „zapomenutá karta“ znamená dlouhodobou nulovou aktivitu na kartě. „Často jde o spotřebitele, kteří nemají s používáním kreditních karet velké zkušenosti a využívají je spíše sporadicky. Může jít například o jednorázový nákup, po kterém nastaví minimální měsíční splátky závazku na určité období, které odpovídá výši původního závazku. Už si ale neuvědomí, že závazek na kartě je úročený a že se tak jeho celková částka zvýší,“ upozornil Rajl.

Po doplacení původní částky tak na kartě zbývá část neuhrazeného závazku a ten může narůstat. Pokud není splácený, podává o něm informaci banka či jiná finanční instituce do Bankovního nebo Nebankovního registru klientských informací, což může držiteli karty zkomplikovat situaci při případné budoucí žádosti o úvěr.

„Někdy se také může stát, že lidé posílají na svoji kartu splátky nepravidelně a v různé výši, podle své aktuální finanční situace. Často přitom zapomenou některou ze splátek poslat a nezaplatí tak celý závazek z karty. I když mají pocit, že už mají všechny závazky zaplacené a kreditní kartu dále nepoužívají, dluh na kartě nezmizí, přibývají částky z úroků a částka k uhrazení se dále zvyšuje,“ dodal Rajl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám