Hlavní obsah

Češi na benzín vydělávají třiapůlkrát déle než Němci

Právo, Martin Procházka
PRAHA

Ceny pohonných hmot začaly po měsících růstu konečně zlevňovat. Přesto za litr benzínu či nafty platí řidiči v Česku při přepočtu na výši průměrné mzdy třiapůlkrát více než v Německu.

Článek

Natural 95 se nyní v ČR prodává u čerpacích stanic v průměru za 30,48 koruny a nafta za 28,41 Kč, což je jen o několik haléřů méně než před týdnem.

Podle odborníků můžeme i v nejbližších týdnech čekat jen mírný pokles cen. "U naturalu mohou klesnout až o padesátník, těsně pod hranici 30 korun," řekl Právu analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

V sousedních zemích jsou ceny vyšší. Například v Německu se za litr Naturalu 95 platilo minulý týden v přepočtu téměř 38 korun, ale při srovnání výše platů vychází pro Němce benzín podstatně levněji.

"Němec na litr benzínu pracuje v průměru pět minut, stejně jako Rakušan či Francouz. Češi jsou na tom podstatně hůře - litr benzínu si mohou koupit po 17 minutách práce. Ještě déle si na benzín vydělávají Poláci (19 minut) a Slováci (22 minut)," propočítala společnost Colosseum.

Britové berou pětkrát více než Češi

Ceny benzínu se v jednotlivých evropských zemích liší maximálně o třetinu, ale rozdíly v platech jsou mnohem větší. Průměrná hodinová mzda totiž činila v prvním čtvrtletí letošního roku v ČR 3,71 eura, v Německu 16,20 eura a ve Velké Británii dokonce téměř 20 eur.

Velkoobchodní ceny se v Evropě příliš neliší. Jsou stanovovány na základě obchodování s pohonnými hmotami na burzách v Amsterodamu, Rotterdamu a Antverpách. Rozdíly mezi cenami v jednotlivých zemích jsou tak způsobeny zejména odlišnou výší spotřební daně a DPH.

Marže, kterou si účtují čerpací stanice, se na ceně benzínu a nafty podílí až deseti procenty. "Marže čerpadlářů jsou nyní v ČR mírně nadprůměrné, protože přes příznivý vývoj cen benzínu na světových trzích zatím benzín u pump zlevnil jen nepatrně," konstatoval Pírko. Podle něj jsou ale vzhledem ke konkurenci na trhu vysoké marže dlouhodobě neudržitelné a ceny klesnou. Motoristé tedy mají naději.

Jak dlouho se vydělává na litr benzínu
státcena Naturalu 95 v Kčza kolik minut litr
Německo37,915
Rakousko32,695
Francie36,125
Polsko32,9719
Slovensko32,4222
Česko30,4817
Pramen: ÚAMK, CCS a Colosseum

Reklama

Související témata:

Související články

Benzín podražil jen nepatrně

O pět haléřů se v uplynulém týdnu zvýšila cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95, stejně jako průměrná cena za litr nafty. Litr naturalu tak stojí v průměru...

Benzín i nafta mírně podražily

Cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 se v uplynulém týdnu zvýšila o osm haléřů; průměrná cena za litr nafty se zvedla o 11 haléřů. Litr naturalu tak stojí...

Výběr článků

Načítám