Hlavní obsah

Češi loni za květiny utratili osm miliard korun

PRAHA

Češi mají značné zalíbení v květinách, za které utrácejí stále víc peněz. V posledních dvou letech to bylo kolem osmi miliard korun ročně, což byl 40procentní nárůst proti roku 2000 a skoro trojnásobné zvýšení proti roku 1994, vyplývá z údajů Svazu květinářů a floristů ČR.

Článek

Loni každý Čech v přepočtu utratil za květiny zhruba 790 korun. Poprvé po dlouhé řadě let šlo o mírný meziroční pokles, který byl ale způsoben tím, že se od poloviny roku snížila daň z přidané hodnoty pro převážnou část prodejů z 19 na pět procent. Obrat trhu klesl na 7,9 z předloňských 8,1 miliardy korun. Po odečtení odvedené DPH ale suma prodejů představovala zhruba sedm miliard korun proti předchozím asi 6,8 miliardy.

Největší část odbytu představují řezané květiny, v těsném závěsu následují hrnkové a pak záhonové rostliny. V prodeji řezaných květin stále vede růže a gerbera. Rozšiřuje se také celoroční prodej chryzantém. Z hrnkových rostlin byl před Vánocemi velký zájem o vánoční hvězdy, letos se prodalo hodně petrklíčů. Mezi osivy letniček pak jdou nejvíce na odbyt afrikány, cínie a astry. Stále více se prodává sadba letniček na veřejnou výsadbu. Češi ale požadují také více exotických rostlin - například orchideje.

Domácí produkce květin roste. Loni se zvýšila na 1,641 miliardy korun bez DPH, což byl meziroční nárůst o čtyři procenta. Zvýšení se týkalo hlavně záhonových a balkonových rostlin. Tuzemští pěstitelé ale domácí poptávku pokrývají jen asi z poloviny.

Největšímu odbytu se producenti a prodejci květin těší zpravidla na jaře. Velký nárůst poptávky pak zaznamenávají o významných svátcích - při Dni matek, na dušičky nebo ve dny významných jmenin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám