Hlavní obsah

Češi letos při výběru dovolené více hledí na ceny

Právo, Martin Pitro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina Čechů hodlá letos na pořízení zájezdu šetřit. Právě cena je totiž při výběru zájezdu nejdůležitějším kritériem, ať už se jedná o dovolenou tuzemskou, nebo zahraniční. Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost Cetelem provedla agentura STEM/MARK.

Foto: Právo

Článek

Více přitom náklady sledují ti, kteří stráví dovolenou v Česku. Zároveň si také většina lidí letos plánuje předem, kolik peněz hodlá v místě pobytu maximálně utratit. To se opět ve větší míře týká těch dovolenkářů, kteří zůstávají v Česku.

„Na druhou stranu více než třetina lidí, kteří si už v minulosti limit na útraty rovněž stanovili, bez ohledu na cílovou destinaci, přiznává, že tento limit většinou překročila,“ okomentovala výsledky mluvčí firmy Cetelem Barbora Minksová s tím, že celkem 13 % lidí si pak limity nestanovuje nikdy.

Asi nepřekvapí, že do zahraniční dovolené investují lidé více než do tuzemské. Například do 10 tisíc korun celkově na osobu plánuje utratit za pobyt v Česku 83 procent lidí, v případě zahraniční dovolené je to 43 procent. Co se týče zájezdů do ciziny, většina Čechů hodlá utratit do 15 tisíc korun. V porovnání s loňskem tak Češi hodlají na pořízení zahraniční dovolené šetřit. Výdaje do 10 tisíc korun tehdy podle jiného průzkumu Cetelemu uvedlo 30 procent respondentů.

Nejčastěji Chorvatsko

Na dovolenou do zahraničí letos plánuje odjet 39 % Čechů. Dovolenou v Česku si dopřeje každý druhý. Téměř každý šestý Čech přitom hodlá relaxovat jak v Česku, tak v zahraničí. Zhruba každý čtvrtý pak na placený zájezd letos nikam nepojede.

Na tuzemské dovolené přitom lidé stráví nejčastěji do sedmi dní, na zahraniční osm až deset dní. „V případě zahraniční dovolené Češi preferují nejčastěji opět Chorvatsko, Itálii a Slovensko, tedy země, kam je možné dojet automobilem, popřípadě autobusem, který vyjde levněji než letecká doprava,“ sdělila Minksová.

Na dalších místech, co se týče zájmu českých turistů, skončily Turecko spolu se Španělskem, dále pak Řecko a Bulharsko.

Anketa

Kolik peněz letos hodláte utratit za dovolenou?
Do 10 tisíc
12,9 %
10 až 15 tisíc
7,5 %
Více než 15 tisíc
23,9 %
Nic
55,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3773 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám