Hlavní obsah

Češi hrají prim ve vývozu elpíček nebo chmele. A pervitinu

Právo, Novinky, Jakub Svoboda

Češi se někdy rádi chlubí, že jsou velmocí ve vývozu piva, skla či aut. Není to však tak docela pravda. Když pomineme místní speciality, jako jsou olomoucké tvarůžky nebo becherovka, Česko je největším světovým exportérem například gramodesek, některých typů bezpečnostních tlačítek či jemně aromatického chmele. Ale zřejmě i pervitinu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Jedním z nejúspěšnějších vývozních artiklů je chmel.

Článek

Z hlediska žebříčků světového exportu jsme na předních příčkách i ve vývozu patentek, lehkých zbraní, zdravotnických lůžek, elektřiny nebo minerálek. Čeští podnikatelé dobývají svět i s takovými různorodými komoditami, jako jsou hokejové puky, mucholapky, akvarijní rybičky, tramvaje, koloběžky či počítačové antiviry. Stále významněji promlouvá do mezinárodních statistik také český vývoz piva a automobilů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Renesance gramodesek

Vinylové gramofonové desky zažívají v posledních letech renesanci. V loděnickém závodu GZ Media si je nechává lisovat celý svět. Z jeho výrobních linek sjíždějí reedice Beatles, Rolling Stones, U2, ale i nová alba mladších hvězd populární hudby, jako je například Lady Gaga.

„Celkový počet vyrobených desek bude letos mezi 13 a 14 milióny kusů, z čehož na export jde asi 98 procent,“ sdělil Právu generální ředitel GZ Media Michal Štěrba.

V písecké továrně společnosti Schneider Electric se zase vyrábějí červená bezpečnostní tlačítka Harmony, do stovky zemí po celém světě se jich za rok celkem vyveze přes tři milióny kusů. Jsou součástí zabezpečení průmyslových závodů i prostředků hromadné dopravy, objevují se však i ve filmech, například v bondovkách.

Česko je velmocí i ve výrobě a exportu mucholapek. Jen židlochovická Papírna Moudrý jich loni vyrobila 68,5 miliónu kusů, z toho na export šlo 95 procent.

Pokud jde o zemědělské produkty, ČR patří mezi největší světové pěstitele chmele, před nimi jsou už jen Němci a Američané. Česko je největším světovým producentem jemně aromatického chmele. Zájem o něj ve světě roste. Naprostá většina českého chmele, kolem 80 procent, směřuje tradičně na vývoz, hlavně do zemí východní Asie, Německa a Ruska.

České pivo pijí i v Africe

Export je stále důležitější i pro české pivovary. Zatímco domácí prodej piva loni zhruba o jedno procento klesl na 15,8 miliónu hektolitrů, vývoz už několik let roste a v roce 2013 dosáhl rekordních 3,5 miliónu hektolitrů. Největším vývozcem je Plzeňský Prazdroj, dvojkou Budějovický Budvar.

Například v jeho případě export loni tvořil více než 54 procent z výstavu. Budvar je k dostání už v téměř 70 zemích světa. „Letos se nám v exportu daří ještě lépe než v loňském rekordním roce. Nově jsme začali vyvážet například do Demokratické republiky Kongo a Kamerunu,“ řekl Právu mluvčí Budvaru Petr Samec.

Naprostá většina zboží míří na cizí trhy také z  tuzemských skláren a porcelánek. Nedávná hospodářská krize a příliv levných asijských výrobků přivedly některé sklárny ke krachu, jiné se ale chopily nových příležitostí a začíná se jim opět dařit.

Ročně se z Česka vyveze sklo za zhruba 30 miliard korun. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se v minulých letech dařilo například vývozu skleněných vláken, imitací perel a drahých kamenů, nebo i exportu bezpečnostního a stolního skla. Mezinárodní renomé si stále upevňují firmy jako Preciosa, Moser nebo Crystalex.

České firmy patří také mezi největší světové exportéry lehkých ručních zbraní. Podle výroční zprávy ministerstva průmyslu a obchodu o kontrole vývozu vojenského materiálu za rok 2012 se z ČR vyvezly pistole, revolvery, dlouhé zbraně a náboje v celkové hodnotě 1,99 miliardy korun. Pistole a revolvery mířily zejména do USA, Thajska a Pákistánu.

Zapínáme celý svět

Češi stále mohutně zásobují světové trhy patentkami. Jejich tradiční výrobce z pražských Vršovic Koh-i-noor, který se pyšní firemním sloganem „zapínáme celý svět“, jich ročně prodá na zahraničních trzích kolem 70 miliónů kusů. „Patentky stále představují jednu z hlavních vývozních položek z našeho sortimentu,“ potvrdil Právu generální ředitel firmy Petr Bohumínský. Stále významnější je však v globálním měřítku čínská produkce.

Velkým vývozcem je i českobudějovická jmenovkyně vršovického podniku, Koh-i-noor Hardtmuth, která patří mezi nejstarší a největší výrobce výtvarných, školních a kancelářských potřeb na světě. Má desítky výrobních závodů, kromě Česka jsou i v Bulharsku, Rusku a Číně. Téměř 90 procent produkce míří do více než 80 zemí světa.

Klíčovým odvětvím české ekonomiky je automobilový průmysl. Export tuzemských automobilek a výrobců autodílů vzrostl loni o pět procent na 718 miliard korun. V ČR se vyrobilo celkem 1,16 miliónu aut. Škoda Auto prodává v zahraničí přes 90 procent vyrobených vozidel, v případě kolínské TPCA a nošovické Hyundai je to více než 95 procent.

Česko je také pátým největším světovým vývozcem komunikačních a informačních technologií, významnými položkami jsou například telefony a televize. V roce 2012 se z ČR vyvezlo ICT zboží za 444 miliard korun. Jak ale upozorňují statistici, ČR je „spíše montovnou než mozkovnou“ tohoto zboží. Jinak tomu ovšem není ve většině tuzemských výrobních odvětví. Přidaná hodnota a nepřímo i zisk z vyváženého zboží tak míří do zemí, jako jsou Německo, USA, Japonsko nebo Jižní Korea.

Pátý největší exportér elektřiny

Důležitými vývozními artikly jsou podle údajů ČSU třeba i dětské stavebnice, léky a rovněž elektřina. Té se loni od nás podle statistiků vyvezlo za 35,4 miliardy korun.

Česko vyváží víc elektřiny než například Čína, země s největším přírůstkem nových zdrojů energie, nebo USA. Je pátým největším exportérem elektrické energie na světě. „ČR překonaly jen státy disponující obrovskými zásobami přírodních zdrojů, jako jsou Kanada či Rusko. Druhé místo obsadila málo zalidněná Paraguay s obřími přehradami. Na prvním místě je jaderná Francie,“ uvedlo letos v dubnu Hnutí Duha.

Podle Energetického regulačního úřadu se z ČR loni vyvezlo 28 TWh elektřiny, tedy skoro třetina její roční tuzemské produkce.

Asociace českých vývozců na konci září avizovala, že vývoz tuzemských firem bude letos i přes zavedení vzájemných sankcí mezi EU a Ruskem rekordní. Podle expertů asociace má dosáhnout hodnoty až 3,6 biliónu korun.

Co se však v oficiálních statistikách zahraničního obchodu jistě neobjeví, jsou drogy. Zejména pervitin z Česka přes časté zásahy policie zaplavuje sousední Německo a Rakousko.Poptávka rakouských uživatelů po metamfetaminu vyrobeném na území ČR neustále stoupá a situace na rakouské straně začíná připomínat stav v německém pohraničí,“ upozornil nedávno ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám