Hlavní obsah

Češi domácí ekonomice věří. Více utrácejí a méně spoří

Novinky, bož

České domácnosti v prvním čtvrtletí letošního roku utrácely více, než rostly jejich příjmy. Ve čtvrtek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Češi dlouhodobě věří v pozitivní vývoj ekonomiky, což se mimo jiné projevuje i tím, že méně spoří.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Malé obavy spotřebitelů z budoucího vývoje ekonomiky se projevují v rychlejším růstu výdajů. Domácnosti více utrácejí již od začátku minulého roku.

V prvním čtvrtletí se spotřební výdaje na obyvatele reálně zvýšily oproti předchozímu čtvrtletí o 5,5 procenta. „Mimořádně silný byl i reálný přírůstek celkových peněžních a nepeněžních příjmů na obyvatele. V porovnání s předchozím čtvrtletím činil 4,2 procenta,” uvedl ČSÚ.

„Výsledkem toho, že domácnosti více utrácely a jejich příjmy nerostly tak rychle, bylo i snížení míry úspor. Míra úspor dosahovala v prvním čtvrtletí 8,4 procenta. To je nejméně od roku 1999. Tento pokles trvá od loňska,“ doplnil předseda úřadu Marek Rojíček s tím, že právě od roku 1999 ČSÚ tento ukazatel sleduje.

Ačkoliv domácnosti odkládají výrazně menší část příjmů ve formě úspor, mírně zvýšily investiční aktivitu. „Míra investic roste už několik let a v prvním čtvrtletí byla nejvyšší od konce roku 2010. Domácnosti tradičně investují hlavně do bydlení, kam směřují až tři čtvrtiny jejich výdajů,“ uzavřela analytička ČSÚ Karolína Súkupová.

Reklama

Výběr článků

Načítám