Hlavní obsah

Češi a Rakušané našli společnou řeč o Temelínu

VÍDEŇ

Česko-rakouská parlamentní komise, která se zabývá bezpečnostními otázkami jaderné elektrárny Temelín, na zasedání ve Vídni nečekaně vyřešila polovinu sporných bodů. Na závěr dvoudenního jednání to v úterý oznámili předsedové obou částí komise Jan Kasal a Albrecht Konecny.

Foto: Archiv, Právo
Článek

Označili to za významný pokrok i potvrzení správnosti záměru spojit rozhovory politiků a odborníků. Závěry práce komise však budou muset teprve zhodnotit parlamenty a vlády obou zemí.

Poslanci se věnovali technickým otázkám

Komise se při své druhé schůzce zabývala technickým otázkami, k nimž se detailně vyjadřovali experti obou stran a poté odpovídali na otázky politiků. Podle společného prohlášení komise dospěla k názoru, že čtyři z osmi bodů (jeden z původních sedmi byl nakonec rozdělen na dvě části) byly vyjasněny tak, že se jimi není třeba při dalších zasedáních zabývat.

Jde o body "Integrita komponent primární smyčky - nedestruktivní zkoušky", "Kvalifikace bezpečnostně významných komponent", "Výpočty v souvislosti s radiologickými následky nadprojektových havárií" a "Směrnice pro řešení těžkých havárií".

Strany se dohodly i na dodatečném předložení podkladů, upřesnění vyžádané dokumentace, případně na dodatečných expertních konzultacích k bodům "Seismicita v dané lokalitě" a "Kvalifikace ventilů", uvádí prohlášení.

Konstatuje, že pozice se významně nepřiblížily jen v bodech "Vysokoenergetické potrubí na úrovni 28,8 metru" a "Integrita tlakové nádoby a tlakově teplotní šok".

Odpůrci zdůrazňují sporné body

Rakouští odpůrci Temelína v první reakci vyzdvihují body, v nichž nebylo dosaženo shody. Oznamují, že se 20. září sejdou ve Freistadtu s kancléřem Alfredem Gusenbauerem a budou trvat na splnění všech svých požadavků. I zástupci opozičních politických stran Zelených, Svobodných (FPÖ) a Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ) výsledek v prvních reakcích spíše kritizují a poukazují na to, že právě klíčové otázky zůstávají otevřené.

Jednání komise v pondělí opustili dva členové její rakouské části, zástupci krajně pravicové strany Svobodných (FPÖ) Norbert Hofer a Werner Neubauer. Absence byla výsledkem sporu mezi Svobodnými a předsedou rakouské části komise Albrechtem Konecnym. Konecny z jednání vyloučil jejich údajného experta Rolanda Eggera, předního protitemelínského aktivisty, a zdůvodnil to tím, že role organizátora protestů a experta jsou neslučitelné. Svobodní jsou v Rakousku největšími stoupenci protitemelínských aktivistů a nemají zájem na jakémkoli pokroku jednání.

Na jednání chyběl i český člen komise, stínový ministr obchodu a průmyslu Milan Urban (ČSSD). Ten oznámil, že do Vídně nepojede, už poté, co rakouští členové komise odmítli navštívit Temelín.

Pokračování v prosinci

Další schůzka se bude podle předběžné dohody konat 17. prosince v Českých Budějovicích. Tam by měla pokračovat jednání o zbývajících nevyřešených bodech a také o právní podstatě ujednání z Melku. Podle Kasala bude možná komise pokračovat v práci i v příštím roce.

Reklama

Související články

Šéf MAAE nepovažuje Temelín za hrozbu

Podle šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammada Baradeje nepředstavuje jihočeská jaderná elektrárna Temelín žádné nebezpečí. Baradej -...

Výběr článků

Načítám