Hlavní obsah

Ceny v průmyslu vzrostly nejvíce za tři roky

PRAHA

Ceny průmyslových výrobců vzrostly v květnu meziročně o 4,9 procenta. Je to nejrychlejší nárůst za poslední tři roky. Na zdražování se nejvíce podepsaly vyšší ceny kovů, hutních výrobků a také ropných produktů. V pondělí to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jiří Smutný
Článek

Ceny hutních a hutních výrobků se zvýšily 14,5 procent. "V tomto případě se jedná dokonce o nejvyšší nárůst cen od března roku 1991," uvedl ČSÚ. Ropné produkty zdražily v závislosti na drahé ropě dokonce o 26 procent. Výrazně se zvýšily ceny potravin a cigaret.

Podle analytičky České spořitelny Heleny Horské se růst cen v průmyslu jen stěží přenese do konečných cen, které za výrobky zaplatí spotřebitel.

"Cena ropy, která znatelně ovlivňuje ceny pohonných hmot a zprostředkovaně i ceny dopravních služeb, již klesá. A v ostatních výrobních oborech zůstává cenová konkurence  dostatečně silná, aby zabránila výraznějšímu vzplanutí cen," uvedl Horská.

Dražší je rostlinná výroba 

V květnu díky jarní sezóně klesaly ceny zemědělských produktů, v meziročním srovnání ale jejich cena vzrostla o 14 procent. Nejvíce se zvýšily ceny obilovin a brambor. Ty jsou dokonce jednou tak drahé než před rokem.

Téměř stejné zůstaly v porovnání s loňským květnem ceny masa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám