Hlavní obsah

Ceny v červnu překvapivě rostly pomaleji

– ČESKÁ REPUBLIKA • Aktualizováno

Spotřebitelské ceny se v červnu meziročně překvapivě zvýšily "jen" o 6,7 procenta, v květnu to bylo o 6,8 procenta. Analytici předpokládali, že růst cen se v červnu naopak zvýší.

Článek

Za stále vyšší ceny mohou větší náklady na bydlení, uvolňování regulovaných nájmů a ceny energií. Podstatný vliv mají i vyšší ceny pohonných hmot. Údaje v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

"Inflace překvapila směrem dolů. Na vývoji cen obchodovatelného zboží je patrný dezinflační vliv české koruny," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Podle něj ale ceny stále nepřesvědčily, že nebudou atakovat hranici sedmi procent.

Největší vliv na výši cenové hladiny měly i nadále ceny bydlení, kde vzrostly ceny zemního plynu o 18,4 %, elektřiny o 9,5 %, tepla a teplé vody o 11,2 %, tuhých paliv o 19,6 %. Čisté nájemné vzrostlo o 16,7 %, přičemž v bytech s regulovaným nájemným o 25,9 % a v bytech s tržním nájemným o 2,8 %.

Meziroční vývoj cen některých výrobků a služeb (v %)
Co výrazně podražilo
regulované nájmy25,9
nafta23,9
mouka61,1
zemní plyn18,4
Co zlevnilo
oděvy2,2
automobily4
brambory10,2
sportovní potřeby5,2
zdroj: ČSÚ

Potraviny zdražily méně

Z potravin zdražily především rýže, mouka a pečivo. Naopak v porovnání s loňským červnem klesly ceny elektroniky, oděvů a automobilů.

"Inflaci i nadále popoháněly v prvé řadě ceny pohonných hmot a také nájemné za bydlení. Růst cen potravin se však zastavil a nahradilo jej zdražení dovolených," uvedl Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.

Podle něj méně, než se čekalo, rostly ceny tabákových výrobků. Tím více by se ale jejich vyšší ceny měly promítnout do inflace v následujícíh měsících.

"Předpokládám, že ceny cigaret by společně s dopady vysokých cen ropy do řady dalších položek ve spotřebním koši mohly posunout meziroční inflaci během letních měsíců opět blíže k sedmi procentům," řekl Rožumberský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám