Hlavní obsah

Ceny ropy se po rozhovoru Trumpa s Putinem stabilizují

Novinky, ČTK, bož

Po pondělním rozhovoru amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem o situaci na ropném trhu se ceny ropy stabilizují. V předchozích dnech se kvůli poklesu poptávky způsobené mimo jiné epidemií koronaviru propadly až na 18leté minimum.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ropný tanker u rafinerie v Bayonne v americkém státu New Jersey

Článek

Kolem 16:00 středoevropského letního času vykazovala cena severomořské ropy Brent ztrátu jen 0,2 procenta na 22,72 dolaru za barel. V průběhu dne byla po pondělním nejslabším závěru od listopadu 2002 také v plusu.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) pak ve stejnou dobu dokonce 2,6 procenta přidávala na 20,60 dolaru za barel. V pondělí přitom uzavřela nejníže od února 2002.

Ropa je nejlevnější od roku 2002. Ceny srazil koronavirus

Koronavirus

Ropný trh v posledních dnech čelil dnech dvojímu tlaku na pokles ceny. Vedle epidemie koronaviru na něm měla podíl i neshoda mezi největšími ropnými producenty, kteří se tento měsíc nedohodli na prohloubení těžebních omezení, jež měla přinést růst ceny.

Trump a Putin se v pondělí po telefonu shodli, že je třeba trh s ropou stabilizovat, protože současná situace neprospívá Spojeným státům ani Rusku.

Saúdská Arábie, která je největším producentem ropy na světě, pak v pondělí uvedla, že hodlá od května zvýšit export ropy o zhruba 600 tisíc barelů denně na rekordních 10,6 milionu barelů denně.

„Rozdílný přístup trojice Spojené státy, Saúdská Arábie a Rusko lze poměrně dobře vysvětlit ekonomicky,” soudí ekonom skupiny Natland Petr Bartoň. „USA a Saúdové jsou na poklesu cen ropy biti nejvíce kvůli dolaru, se kterým mají i Saúdové pevně svázánu svoji měnu,” dodal.

„Rusku následkem propadu ropy oslabuje kurz rublu, což jeho domácí ekonomiku částečně uchrání. Proto má enormní zájem na zastavení poklesu především USA jako vysokonákladový producent,” uvedl Bartoň.

„Se Saúdy se ale Američané nedomluví, neboť ti z mají z této skupiny největší zásoby ropy, a tak si dlouhodobě mohou dovolit nejsnáze pumpovat ropu na trh. Proto se domlouvají USA a Rusko, zatímco Saúdové dále pumpují ropu na trh,” uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Saúdská Arábie eskaluje cenovou válku

Saúdská Arábie eskaluje cenovou válku s Ruskem. Země od dubna zvýší těžbu ropy na 12,3 milionu barelů denně, uvedl server listu Financial Times.

Výběr článků

Načítám