Hlavní obsah

Ceny ropy podle šéfa OPEC dále porostou

ŘÍM

Ceny ropy, které se v pátek dotkly rekordních 117 dolarů za barel, by měly i nadále růst. Uvedl to generální tajemník Organizace zemí vyvážejících ropu Abdalláh Badrí v rámci Mezinárodního energetického fóra v Římě.

Foto: Profimedia.cz

Ropná plošina firmy Petrobras

Článek

Abdalláh Badrí také dodal, že ceny táhnou vzhůru jiné faktory, než je rovnováha mezi dodávkami a poptávkou. Hlavním z nich je pokles amerického dolaru.

Badrí se však nedomnívá, že by vysoké ceny ropy nějak výrazně ovlivnily poptávku. Vliv budou mít zřejmě na poptávku ve Spojených státech, avšak neovlivní zájem o ropu v Asii a rozvíjejících se zemích. Ceny ropy sice podle kartelu OPEC nesouvisí s nedostatečnými dodávkami na trh, kartel je však připraven jednat, pokud bude potřeba.

Spojené státy patří mezi země, které nejčastěji žádají OPEC, aby zvážil další zvýšení těžby a přispěl tak ke snížení ceny. Zástupci kartelu však stále opakují, že ropy je na trhu dostatek a vyšší těžba ceny nesníží.

Ceny ropy končily tento týden na nových rekordech a americká ropa se dostala až na 117 dolarů za barel. Trh si vzal za záminku k dalšímu růstu nové sabotáže na ropných zařízeních v Nigérii a pominul vliv oživení dolaru a obav z ekonomického útlumu v Číně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám