Hlavní obsah

Ceny ropy po útoku klesly

SINGAPUR

Světové ceny ropy zareagovaly na zahájení válečného konfliktu v Iráku prudkým poklesem. Klíčové termínové kontrakty si odečetly dalších asi pět procent a například barel severomořské ropy Brent se prodává pouze za 25,50 USD. To je výrazný propad, když ještě asi před dvěma týdny stál barel až 34 dolarů.

Foto: Jiří Marshal

Charlie Straight v New Yorku na střeše

Článek

Trhy už spekulují, jak bude vypadat situace na Blízkém východě po skončení války a věří, že úder proti Bagdádu bude rychlý a také účinný. To by omezilo i dopady na zásobování ropou a případné přerušení dodávek. Ze zemí na Blízkém východě směřuje na globální trh asi 40 procent veškeré ropy.

V silném poklesu ale pokračuje také lehká americká ropa West Texas Intermediate. Dubnový kontrakt klesl zhruba na 28 dolarů a dostal se nejníže za poslední tři měsíce. Začala se tak vyplňovat předpověď mnoha analytiků, kteří upozorňovali, že ropa je příliš drahá a ceny prudce klesnou hned, jakmile začnou na Bagdád padat první rakety, připomíná agentura Reuters.

Příslib kartelu

Poklesu cen ropy pomáhá také příslib kartelu OPEC o zvýšení těžby, pokud by výpadek zásobování skutečně nastal. Kdyby ani to nestačilo, s řešením přišly i Spojené státy, které jsou největším odběratelem ropy na světě. Vláda už naznačila, že by v nejhorším případě uvolnila strategické rezervy. Prozatím ale spoléhá na to, že by se s problémem OPEC sám vypořádal.

"Ceny šly dolů, protože nejistota (kolem načasování úderu) už je pryč. Začátek války totiž znamená, že se blíží i konec války," prohlásil k situaci na trhu s ropou analytik komoditních trhů ve společnosti Commonwealth Bank David Thurtell. Pokud se však cena americké ropy sníží až na 26 dolarů, lze podle Thurtella očekávat korekci a opětovný růst. Podobně situaci hodnotí také Geoff Pyne ze společnosti Sempra Energy.

"Největším rizikem je samozřejmě to, že Saddám může v Iráku zapálit ropná pole, a to buď v rámci obrany, anebo proto, aby se jich nemohly zmocnit Spojené státy. I když se to nestane, je zde vysoká pravděpodobnost, že vývoz z Iráku bude chybět aspoň měsíc," řekl Pyne.

Reklama

Související témata:

Související články

Irák zapálil ropné vrty na jihu země

Na jihu Iráku hoří tři ropné vrty. Informaci přineslo nezávisle na sobě americké námořnictvo a arabská televizní stanice al-Arabija. Také americký ministr...

Saddám Husajn nešetřil silnými slovy

V televizním projevu Saddáma Husajna, který uvedl ministr informací slovy, že začala svatá válka, řekl irácký prezident Saddám Husajn přímo: "Zločinec 'Bušík'...

Výběr článků

Načítám