Hlavní obsah

Ceny pohonných hmot v Česku minulý týden stagnovaly

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku se v uplynulém týdnu jen nepatrně pohnuly. Nejprodávanější benzín Natural 95 sice v celorepublikovém průměru od minulé středy zdražil, ale v průměru jen o dva haléře na 33,34 koruny za litr. Cena nafty naopak klesla, zlevnila však pouze o jeden haléř na 32,44 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 22. srpnu

Článek

Ceny benzínu i nafty v Česku v posledních měsících kolísaly. Na začátku června se průměrná cena benzínu přiblížila k hranici 33,50 koruny za litr a u nafty přesáhla 32,60 koruny, což bylo nejvíce od prosince 2014. Poté ceny zhruba o tři desítky haléřů klesly, ale před polovinou července se vrátily na červnové hodnoty. Poté opakovaně klesaly a stoupaly.

Nejdražší z celé republiky jsou pohonné hmoty nadále v Praze. Litr benzínu tam stojí v průměru 34,19 koruny, což je o dva haléře méně než před týdnem. Litr nafty pražští řidiči natankují průměrně za 33,37 koruny, což je o tři haléře nižší cena než před týdnem.

Mimo Prahu již v žádném regionu cena benzínu nepřesáhla 34 korun a cena nafty 33 korun za litr. Na Vysočině se litr nafty prodává za rovných 33 korun. Před týdnem to bylo o haléř méně.

Nejlevnější benzín stále tankují řidiči v Jihočeském kraji. Litr Naturalu 95 tam vyjde v průměru na 32,83 koruny. Před týdnem byl ještě o haléř levnější. Nejnižší průměrná cena litru nafty se vyskytuje v Jihočeském a Ústeckém kraji, a to 31,91 koruny. V Jihočeském kraji zůstala cena stejná jako před týdnem, v případě Ústeckého kraje se jedná o zlevnění o čtyři haléře.

Ceny ropy jsou proměnlivé

„Cenový klid je o to pozoruhodnější, že ceny ropy jsou nadále poměrně proměnlivé. Od poloviny srpna vykazují vzestupný trend. Severomořská ropa typu Brent zdražila z úrovně kolem 70 dolarů za barel na nynější úroveň přesahující 74 dolarů za barel,” uvedl ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Toto zdražení se v tuzemských cenách projeví ještě před koncem prázdnin, pročež lze očekávat mírný nárůst průměrné ceny jak benzínu, tak nafty,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám