Hlavní obsah

Ceny plynu by se od dubna neměly výrazně měnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ceny plynu by se měly od dubna změnit jen nepatrně. Potvrdila to vedoucí kabinetu předsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Anna Veverková. Plyn v předešlých dvou čtvrtletích zlevnil. Podle analytika firmy Cyrrus Jana Procházky, by nyní měly ceny stagnovat nebo mírně klesat.

Článek

Úřad ceny plynu snížil již v posledních dvou čtvrtletích. O konečné podobě ceníků na duben až červen ERÚ stále ještě jedná s plynárenskými společnostmi. Známy budou 1. března. 

Plyn podražil naposledy v dubnu minulého roku, a to o 1,4 procenta. [celá zpráva] Nejdramatičtěji se zdražovalo v říjnu 2005. Ceny tehdy šly ceny nahoru o 17,4 procenta.

"Kdybych nebral v potaz ostatní náklady vstupující do ceny plynu pro domácnosti, mělo by rozhodnutí úřadu znít na třetí pokles v řadě, a to o 5,2 procenta. Toho se ale díky plné liberalizaci nejspíše nedočkáme a budeme rádi pokud se ceny udrží kolem nuly. Úspěchem liberalizace by byl jakýkoliv výsledek značící pokles," shrnul Procházka.

ERÚ už nestanovuje maximální cenu

Na otevřeném trhu s plynem totiž přistupují nové faktory. Důležitou změnou pro zákazníky podle Veverkové je, že ERÚ již nebude z důvodu úplného otevření trhu stanovovat maximální ceny dodávky pro všechny kategorie konečných odběratelů. Úřad bude nadále stanovovat poplatky za distribuci a přepravu plynu a poskytovat určitou ochranu domácnostem a malým podnikům ve formě regulované služby dodavatele poslední instance v souladu s evropskými direktivami.

Pro období leden až březen snížil úřad ceny plynu v průměru pro všechny kategorie zákazníků o 8,6 procenta a pro domácnosti o 4,2 procenta. Rodina obývající rodinný domek a používající zemní plyn na vaření, ohřev vody a topení tak v přepočtu na celý rok v průměru mohla uspořit 1462 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Plyn od ledna zlevní, elektřina naopak podraží

Plyn pro domácnosti od ledna zlevní v průměru o 4,2 procenta. Naopak elektřina podraží v průměru o 7,9 procenta. Oznámil to v úterý Energetický regulační úřad.

Česko bude odebírat plyn z Ruska do roku 2035

Společnost RWE Transgas ve čtvrtek s ruským plynárenským monopolem Gazprom prodloužila smlouvu o dodávkách zemního plynu z Ruska až do roku 2035. Rusové budou...

Výběr článků

Načítám