Hlavní obsah

Ceny chmele raketově rostou, pivo ale nepodraží

– BERLÍN/PRAHA

Rostoucí spotřeba piva v Číně globálně žene vzhůru ceny chmele. Ceny této suroviny se v minulém roce ztrojnásobily, uvádí ve své výroční zprávě německá firma Joh.Barth & Sohn, která je v Německu jedničkou v obchodování s chmelem. Cen piva v českých hospodách by se to ale v nejbližší době dotknout nemělo, protože kontrakty na prodej chmele se uzavírají na několik let dopředu.

Článek

"Celosvětově jsou zásoby chmele napjaté," říká šéf Joh.Barth & Sohn Stephan Barth. Rostoucí ceny suroviny jsou nejen důsledkem rostoucí spotřeby v Asii, ale také globální redukcí ploch chmelnic v minulých deseti letech.

Plocha chmelnic v uplynulých letech výrazně klesla

Celosvětově se plochy chmelnic, s jejichž rozlohou je ČR na třetím místě, v minulých deseti letech redukovaly o třetinu na necelých 50 000 hektarů. Barth to vysvětluje krátkozrakou důvěrou pivovarnictví, že je chmele dostatek. Pěstitelé a obchodníci tím trpěli a museli plochy snižovat.

V Německu, které je největším producentem chmele, se plochy snížily o 20 procent. Nyní se drží na 17 170 hektarech.

České pivo v nejbližší době nezdraží

Podle inženýra Pavla Sponera ze společnosti Bohemia Hop, a.s. se vyšší ceny chmele projeví na ceně piva až za několik let. Kontrakty na prodej chmele se uzavírají několik let dopředu a v tuto chvíli se již prodává úroda z roku 2013.

"Letošní a příští rok je kompletně vyprodaný a vyšší ceny by se případně týkaly nadúrody," řekl Novinkám Sponer. Rada pivovarů je podle něj ochotná uzavírat kontrakty za vyšší ceny na rok 2010.

Český chmel obecně patří k nejkvalitnějším, ale také k nejdražším. Zhruba 85 procent českého chmele jde na vývoz, z čehož 90 procent připadá na eurozónu. České pivovary naopak dovážejí ve větší míře levnější polský a německý chmel.

Česko je výměrou chmelnic na třetím místě za Německem a Spojenými státy. Čeští pěstitelé chmele letos osázeli 5404 hektarů ploch, což je srovnatelný stav s loňským rokem. Po neustálém poklesu výměry ploch chmele se situace stabilizovala.

Reklama

Související témata:

Související články

Žatec je považován za metropoli chmelařství

Žatec, který patřil ve své době mezi nejvýznamnější sídla českého státu, je přirozeně považován za baštu českého chmelařství. Kolem "zeleného zlata" a pěnivého...

Pivovary začínají zdražovat

Pro Čechy, světové rekordmany ve spotřebě piva, je to špatná zpráva. České pivovary začaly kvůli rostoucím nákladům na výrobu zdražovat pivo. Podle pivovarníků...

Výběr článků

Načítám