Hlavní obsah

Ceny benzinu se zastavily, nejlevnější na severní Moravě

PRAHA

Růst cen pohonných hmot se zastavil, ceny se drží na úrovni minulého týdne. Průměrná cena Naturalu 95 klesla za uplynulý týden o haléř na 23,91 koruny, nafta zlevnila o dva haléře na 21,09 koruny. Nejlevnější benzin nakoupí motoristé na severní Moravě, kde je přijde na průměrných 23,43 koruny za litr. ČTK získala údaje od společnosti RR-Auto.

Článek

"Český trh reaguje na fakt, že v posledním týdnu poklesly světové ceny ropy i benzinu," uvedl analytik společnosti Colosseum Jiří Šťastný. Ceny ropy v korunovém vyjádření klesly za poslední týden o pět procent, cena benzinu v Rotterdamu o 6,1 procenta. "Nízké marže obchodníků se odrazily ve faktu, že české maloobchodní ceny spíše stagnují," dodal Šťastný. Zatímco v Praze benzin o šest haléřů podražil, v jižních Čechách o pět haléřů zlevnil. Také na jižní Moravě se litr Naturalu 95 prodává o průměrné čtyři haléře dráž.

V ostatních krajích se ceny v podstatě nezměnily. Litr Nafty nejvíce zlevnil na severní Moravě a v jižních Čechách, a to průměrně o šest haléřů. Ve středních Čechách cena klesla o pět haléřů. Na ostatním území ceny stagnovaly. Cena benzinu by se podle Šťastného měla nyní nacházet na úrovni 25 korun za litr.

To tvrdí už několik týdnů. "Vycházím ze všech známých faktorů, tedy ceny ropy, kurzu české koruny, daně, a k tomu připočtu průměrné dlouhodobé marže," uvedl Šťastný. Výsledkem je pak cenová úroveň, na níž by se měl trh pohybovat. Na cenách pohonných hmot se tak podle odborníků stále odráží cenový boj čerpacích stanic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám