Hlavní obsah

Ceny benzínu a nafty jsou nejnižší od listopadu

Novinky, ČTK, bož

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu klesly na nejnižší úroveň od loňského listopadu. Nejprodávanější benzín Natural 95 zlevnil od minulé středy o pět haléřů na 30,61 koruny za litr a nafta o sedm haléřů na 29,68 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv dlouhodobě sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR ke 14. březnu

Článek

Ceny benzínu a nafty klesají zhruba od poloviny února. Levnější než ve středu byly naposledy v první polovině listopadu loňského roku.

Z jednotlivých regionů republiky jsou paliva stále nejdražší v Praze a na Vysočině. V hlavním městě dokonce benzín i nafta v posledním týdnu zdražily o haléř. Litr Naturalu 95 tak Pražané natankují v průměru za 31,32 koruny, litr nafty pak stojí 30,35 koruny.

Naopak na Vysočině litr naturalu zlevnil o haléř na 31,20 koruny a litr nafty pak o dva haléře na 30,35 koruny. Ve všech krajích kromě Vysočiny a Prahy stojí litr benzínu méně než 31 korun a nafta je pak s výjimkou dvou zmíněných krajů a ještě kraje Plzeňského a Středočeského pod 30 korunami za litr.

Výrazně zlevnil benzín v Jihočeském kraji. Cena litru Naturalu 95 klesla v průměru o 15 haléřů na 30,13 koruny. Nejnižší průměrnou cenou nafty se může pochlubit Karlovarský kraj. Litr této pohonné hmoty tam za poslední týden zlevnil o 15 haléřů na 29,13 koruny.

Klesají i ceny ropy

V poklesu ve středu pokračovaly i ceny ropy. Před 18:00 SEČ americká lehká ropa WTI odepisovala 0,1 procenta na zhruba 60,65 amerického dolaru za barel, zatímco severomořská ropa Brent ztrácela čtvrt procenta na zhruba 64,45 dolaru.

Od pondělí ropa zlevnila zhruba o procento. Na trhu se rozšiřují obavy, že OPEC a jeho spojenci nejsou s to vyrovnat se s pokračujícím růstem těžby v USA. Ta se zřejmě do konce roku dostane na rekordních 11 miliónů barelů denně.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ropný tanker u rafinerie v Bayonne v americkém státu New Jersey

Právě omezení těžby OPECem a dalšími zeměmi ceny tlačí nahoru, naopak rekordní těžba v USA má opačný efekt.

V důsledku zvyšování těžby a sezónně nízké poptávce se zásoby ropy ve Spojených státech v uplynulém týdnu podle amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) zvýšily o 1,2 miliónu na 428 miliónů barelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám