Hlavní obsah

Cenné papíry jako na houpačce, burzy už zase ztrácejí

Novinky, toh
PRAHA

Pražská burza se v pondělí opět propadla. Odpoledne skončila své obchodování s hlavním indexem PX slabším o 3,21 procenta, tedy na hranici 1487 bodů. Propad se však nevyhnul ani okolním burzám. Ty tak následovaly silné propady v Asii. Novinkám to potvrdil analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Článek

Přitom právě minulý táden byl na světových trzích jako na houpačce. Nejprve se světové indexy historicky propadaly, ale uprostřed týdne došlo k prudkému zvratu a růst byl také enormní. Jenže teď je právě zase všechno jinak. Zisky jsou pryč a cenné papíry opět ztrácí.

"Situace je stále nejistá, takže každý zisk z minulého týdne byl vybírán," okomentoval situaci Potměšil.

Podle něj by stabilizace a zvrat mohly přijít v následujících dnech. Podle analytika se totiž celý svět obrací k zasedání centrální americké banky, které je plánované na středu.

"Očekává se, že úrokové sazby se opět sníží a od toho se bude vyvíjet budoucnost. Než se tak stane, zvyšuje se nervozita a ta postihuje celý svět, nejen nás," dodal Potměšil.

Například v závěru dne německý DAX byl o 0,24 procenta slabší, francouzský CAC 40 ztrácel 0,86 procenta a polská burza se propadla o 2,30 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Akciové trhy se dál propadají

Propad akciových trhů v úterý dále pokračuje. Burza v Sydney se propadla o 7,8 procenta, což je největší pokles od října 1997. Asijské burzy otvírají jako...

Výběr článků

Načítám