Hlavní obsah

Cena žita poskočila na burze o více než 20 procent

Brno

Ceny na plodinové burze v Brně opět vzrostly. Největší skok vykázalo potravinářské žito. Jeho cena stoupla o více než 20 procent. Růst cen se přitom podle generálního sekretáře burzy Karel Zezula projevil u všech sledovaných plodin.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Článek

Podle Zezuly bude na výši cen v dalším období mít stále větší míře vliv kvalita dodávaného zrna. Růst cen se projevuje u pšenice potravinářské o 381 korun na tunu, sladovnického ječmene o 349 korun na tunu, ječmene krmného o 265 korun na tunu a pšenice krmné o 199 korun na tunu. "Největší růst zaznamenala cena potravinářského žita, a to o 818 korun na tunu," uvedl Zezula.

Procentuální nárůsty cen jsou kromě žita v ostatních případech maximálně desetiprocentní. Řada z těchto plodin však zaznamenala skokové navýšení na minulé seanci, která skončila 10. srpna. Růst cen přichází po dlouhém období stagnace. Vliv na ceny má opoždění domácí sklizně a snížení kvality obilí, ale i situace v zahraničí, zejména v Rusku.

Plodinová burza Brno sleduje prodejní a nákupní ceny vybraných komodit pravidelně od roku 1995. Další burzovní seance se koná v úterý 7. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám