Hlavní obsah

Cena ropy poprvé v historii dosáhla 80 dolarů za barel

NEW YORK

Cena americké ropy West Texas Intermediate (WTI) ve středu poprvé v historii vystoupila na 80 dolarů za barel. Informovala o tom agentura Reuters. Ropa zdražuje kvůli klesajícím zásobám v průmyslových zemích, což ukázala čerstvá statistika z USA. Zásoby ropy tam klesly mnohem více než se očekávalo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Cena jednoho barelu WTI vystoupila až na 80,18 USD. Nakonec ale z maxima sestoupila a v závěru obchodování se ustálila na 79,91 USD. Podobně cena severomořské ropy Brent vystoupila na 77,90 USD, ale v závěru činila 77,68 USD. Na rekordu je i topný olej, jehož cena se dostala těsně nad 2,22 USD za galon (asi 3,8 litru).

Odbor amerického ministerstva energetiky uvedl, že zásoby ropy v USA za minulý týden klesly o 7,1 miliónu na 322,6 miliónu barelů. To je mohutný pokles, který vysoko překonal i nejpesimističtější odhady. Analytici totiž v průměru počítali s poklesem zásob o 2,4 miliónu barelů. Proti stejnému období loni jsou zásoby nižší o 8,9 miliónu barelů.

Ceny ropy v dolarech za barel
BURZATYPKONTRAKTAKTUÁLNÍ CENAPŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
LondýnICE Brentříjen77,6876,38
New YorkNymex WTIříjen79,9178,23

Cenu zvedá i tropická bouře ohrožující přístav v Houstonu

Ropa se hned na začátku obchodování pohybovala blízko 78 dolarů, kam vystoupila v úterý po zprávě, že kartel vývozců ropy OPEC se chystá zvýšit těžbu jen mírně. Další negativní zpráva přišla večer, kdy pobřežní stráž vydala varování kvůli rozbouřenému moři u břehů Texasu. Problémy způsobuje tropická bouře Humberto, která se nad oblastí zformovala.

V Houstonu je přitom důležitý přístav, přes který do USA proudí značné objemy ropy a ropných produktů. Doprava je v této oblasti zastavena a lodě se zatím nemohou k vykládkovým terminálům přiblížit. Zákaz platí teprve od 19:30 SELČ a potrvá do doby, než bouře přejde.

OPEC zvýší těžbu, situaci to ale neřeší

Situaci nezklidnila ani úterní schůzka Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Členové kartelu se dohodli, že od listopadu zvýší těžbu o 500 000 barelů denně, což ale podle odběratelů není mnoho. Průmyslové země, které jsou největšími odběrateli ropy, požadovali výraznější zvýšení těžby, aby se mohly vypořádat s vyšší poptávkou v topné sezoně.

"Výsledek jednání kartelu OPEC nebyl dost šokující na to, aby změnil trh, který má rád extrémy," prohlásil analytik Olivier Jakob z konzultační společnosti Petromatrix.

"Jde o to, že vyšší poptávka v Evropě a v Asii začíná mít značné dopady na americký trh," řekl analytik společnosti Fimat Research Antoine Halff. Evropa mnohem častěji než Spojené státy využívá naftu, takže většinou mívá přebytky benzinu, které vyváží do USA.

Požáry ropných polí na Aljašce

Tempo růstu se začalo zvyšovat i po zprávě, že společnost BP musela na svých ropných polích v oblasti North Slope na Aljašce za poslední měsíc řešit čtyři požáry. Informace vyšly na světlo až dnes, BP ale tvrdí, že na těžbu tyto události velký dopad neměly.

Podle záznamů státních úřadů objem těžby v této oblasti v pondělí činil 186 000 barelů denně, zatímco na začátku září to bylo více než 300 000 barelů. Podle zástupců BP je to pokles, který spadá do běžných provozních výkyvů a je způsoben pravidelnou údržbou, nikoli požáry.

Ceny ropy stoupají už tři roky

Před třemi lety se dal barel WTI koupit i za 30 dolarů. Kolem roku 2000 byla situace zcela opačná než dnes a producenty znepokojoval pozvolný sestup cen. Barel ropy se pohyboval jen kolem deseti dolarů.

Na růst cen ropy mají vliv i problémy v Mexiku, kde levicová militantní skupina poškodila na několika místech infrastrukturu na přepravu suroviny. Narušeno je asi 25 procent přepravních cest, kterými proudí zemní plyn, na vývoz to ale podle úřadů vliv nemá.

Rekordní neznamená nejdražší

Přestože je cena ropy nyní na rekordu, jde pouze o rekord nominální. S přihlédnutím k inflaci byla ropa nejdražší na začátku 80. let minulého století, kdy stál barel ropy zhruba 38 dolarů. To by při započtení inflace dávalo dnešní cenu 96 až 101 dolarů za barel.

Cena, která se běžně zveřejňuje, se vztahuje k takzvaným termínovým kontraktům, které vyjadřují cenu s dodáním v pozdějším termínu, zpravidla následující měsíc. S těmito kontrakty se na obchodní burze Nymex v New Yorku obchoduje od března 1983.

Reklama

Související články

Dolar poprvé v historii spadl pod 20 korun

Poprvé pod hranici dvaceti korun se na chvíli v pátek dostal kurz koruny vůči dolaru. Uvedl to server Patria Online. Důvodem zpevnění koruny byl propad...

Exploze vyřadily z provozu mexické plynovody

Plynovody u mexického města Veracruz roztrhlo v pondělí ráno šest explozí. Údajně šlo o sabotáže. Na čtyřech místech začal unikající plyn hořet. Výbuchy...

Výběr článků

Načítám