Hlavní obsah

Cena pšenice láme rekordy, potraviny pomalu zdražují

Cena pšenice na světových trzích láme rekordy a analytici varují, že zdražovat bude i nadále. Za jeden bušl (35,2 litru) se platí více než osm dolarů (přes 162 Kč), přitom před třemi lety stál kolem tří a půl dolaru. Za růstem ceny stojí vysoká poptávka v Indii a dalších asijských zemích a také problémy v Austrálii. Vyšší ceny této komodity se již začínají promítat do zdražení některých potravin.

Článek

"Myslím, že cena se v prosinci zvýší o další dolar, možná o dva. Nevidím žádné známky, že by takto vysoké ceny vedly k poklesu poptávky," řekl viceprezident investiční společnosti MF Global Research Rich Feltes.

Cena pšenice v poslední době roste vysokými skoky. Ještě před dvěma týdny stála pšenice na trzích kolem sedmi a půl dolaru. Očekává se, že zdraží nejen pečivo, ale i maso a pivo.

Nejnižší zásoby za 26 let

V Evropě se nejvíce pšenice pěstuje na Ukrajině, Rusku nebo ve Francii, v poslední době se ale objevují spekulace, že Rusko možná sáhne k omezení vývozu. To by situaci na trhu ještě vyostřilo, tvrdí analytici. Pšenice je ale na vzestupu už od dubna.

Nižší úroda ve světě a vysoká poptávka po pšenici způsobily, že zásoby této komodity jsou nyní ve světě nejnižší za 26 let.

List Financial Times napsal, že například britští pekaři situaci sledují už delší dobu a růst cen pšenice na světových trzích už začínají promítat i do svých cen. Dražší chleba je ale i v České republice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám